Askla Gelen Ikinci Hayat

Izmir’de yasayan diyaliz hastasi bankaci Güliz Avci Baykus’un (26) hayatini sosyal medyada tanisip evlendigi Enis Baykus’un (22) sevgisi degistirdi. Genç adam makineye mahkum yasayan genç kiza sadece kalbini ve soyadini vermekle kalmadi, bir böbregini de bagislayarak can asisi oldu. Esinden böbrek nakledilen Güliz Baykus, “Enis ile hem aski, hem de yepyeni ve makinesiz bir hayat buldum” dedi.

Askla Gelen Ikinci Hayat
Izmir’de yasayan bankaci Güliz Avci ile bir hastanede yardimci saglik personeli olarak çalisan Enis Baykus’un yolu sosyal medyada kesisti. Iki genç, geçtigimiz yil 16 Ekim’de yüz yüze gelerek tanisti. O tarihten sonra arkadasliklari ilerleyen gençler evlilik karari aldi ve 14 Agustos 2021 tarihinde nikah masasina oturdu. Enis Baykus, özel bir bankanin operasyon bölümünde görevli olan ve son üç yildir evden çalisan esinin en büyük yardimcisi oldu. Haftanin 6 aksami evde makineye baglanip sabaha kadar kalkmadan diyaliz yapan esine refakat edip her cumartesi günü bir üniversite hastanesindeki hemodiyaliz seansina birlikte giden Enis Baykus, bu durumu daha fazla kabullenemedi.

Genç adam, kalbini verdigi esini diyaliz makinesinden kurtarmak için gönüllü oldu. Çift böbrek nakli için Izmir Kent Hastanesi’ne basvurdu. Yapilan tetkikler sonucunda Enis Baykus’un verici olabilecegi belirlendi. Henüz bir aylik evli olan çift nakil vizesi için etik kuruluna yönlendirildi. Etik kurulun onayiyla çift Kent Hastanesi’nde Opr. Dr. Ugur Saraçoglu, Opr. Dr. Isik Özgü, Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok’tan olusan ekip tarafindan nakil operasyonuna alindi. 14 Eylül’de gerçeklesen operasyonla Enis Baykus’tan alinan bir böbrek basariyla Güliz Baykus’a nakledildi. Nakil ekibi ise taburcu olduklari 20 Eylül günü çifte hos bir sürpriz yapti, 20 Eylül 2001 dogumlu Enis Baykus’un yas gününü kutladi. Dogum günü pastasini “saglik” dilekleriyle birlikte kesen çift, kutlamadan sonra taburcu edildi. Çiftin saglik durumlarinin iyi oldugunu belirten Nefroloji Uzmani Doç. Dr. Ebru Sevinç, “Diyaliz süreci gerçekten zor bir süreç. Kisinin is yasami, sosyal yasamini çok etkiliyor. Güliz Hanim artik makinesiz yasamin tadini çikaracak. Ikisine de saglik ve mutluluklar diliyoruz” diye konustu.



Aksamlari makineye baglaniyor, sabah kurtuluyordu

Öte yandan 16 yasinda ani bir bayilma sonrasinda götürüldügü hastanede böbreklerinin iflas ettigini ögrendigini belirten Güliz Baykus, “10 yildir diyaliz hastasiyim. Kadavradan böbrek çikti, ama degerlerim kötü oldugu için nakil gerçeklesmedi. Üç kardesim de gönüllü oldu ancak uygun çikmadilar. Her aksam belli bir saatte makineye baglanip sabaha kadar tedavi görüyordum. Tuvalete gitmek, su içmeye gitmek ya da uyku tutmadiginda bir TV izlemenin özlemini çok hissediyordum. Bunlar en basitiydi ama benim için çok önemli seylerdi ve artik bunlari yapabilecegim. Gece hadi canimiz sikildi çorbaciya gidelim, deyip bunu yapacagiz. Önceden annem dogurmustu, simdi Enis’ten dogmus gibi oldum. Artik makine yok. Özgürüm. Enis ile hem aski, hem de yepyeni ve makinesiz bir hayat buldum” dedi.



“O ignelerle, ben içten içe aci çekiyordum”

Sosyal medyada görüp begendigi Güliz’e önce askini, kalbini, soyadini sonra da bir böbregini veren Enis Baykus, duygularini söyle dile getirdi: “Esime, halinden anlayabilmem için seninle hemodiyalize girip senin içindeki acilari görmem lazim diyordum. Cumartesi günleri onunla diyalize gidiyordum. 4 saat boyunca birlikte film izliyorduk. O ignelerle baglanarak aci çekiyordu, ben de içten içe aci çekiyordum. Bu böyle olmaz, nereye kadar böyle gidecek, cani yaniyordu sevdigim kizin. Bir gün isten çiktim ve esime yarin gidiyoruz, tahlilleri testleri yaptiracagiz, bu is de bitecek Allah’in izniyle dedim. Çok sükür Rabbim nasip etti, bitirdik. Esim de iyi, ben de çok iyiyim. Rabbim daha kötü günler yasatmasin, baskalari da sifa bulsun. Doktorlarimiza, hemsirelerimize çok tesekkür ediyoruz.”
Kaynak: İHA