TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafindan kuzu etinde yapilan yüzde 25 indirim hakkinda açiklamalarda bulundu.

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi
TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik, açiklamasinda kuzu etindeki indirim kararinin tüketiciler açisindan çok önemli olduguna vurgu yaparak “Tarim ve Orman Bakanimiz Sayin Prof. Dr. Vahit Kirisci, ESK magazalarinda kuzu etinde yüzde 25 oraninda indirim yapilacagi müjdesini memnuniyetle karsiliyor bu manada kendisine sektörümüz ve tüketicilerimiz adina tesekkürlerimizi sunuyoruz. Indirim sorasi gövde kuzu etinin 129,75 liradan 98 liraya, kuzu pirzolanin 181,50 liradan 137 liraya, kuzu gerdanin ise 114,50 liradan 86 liraya düsmesi vatandaslarimizin kuzu eti tüketimi açisindan son derece isabetli bir karar olmustur. Yetistiricilerimizden koyun kuzu alimlarini artirmak suretiyle fiyatlarda istikrari korumayi hedefleyen ESK’nin basariya ulasmasi temel arzumuzdur. Biz istiyoruz ki hem yetistiricimiz hem de tüketicilerimiz kazansin. En azindan ortak bir paydada bulussun. Dolayisiyla kuzu eti fiyatlarindaki indirimi önemsiyoruz. Bu karari isabetli bulup sonuna kadar destekliyor Sayin Bakanimiza sektörümüz adina tesekkür ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Genel Baskan Çelik, vatandaslarin kirmizi et tüketimlerinin alim gücüne bagli olarak düsmekte olduguna dikkat çekerek “2019 yilinda kisi basi yillik 12-14 kilogram olan kirmizi et tüketimi 2020 yilinda pandemi sartlarinin da etkisiyle 7-8 kilograma kadar gerilemistir. Basta restoranlar, lokantalar olmak üzere otel ve is yerleri yemekhaneleri kapali kaldigindan et tüketimi düsmüstür. Içinde bulundugumuz yila baktigimizda ise enflasyondaki yüksekligin vatandaslarimizi hayat pahaliligi karsisinda oldukça zorladigini görüyor ve bu manada kisi basi yillik kirmizi et tüketiminin oldukça düstügünü düsünüyoruz. Dolayisiyla da bu durumu sadece kirmizi ette degil tüm gida ürünlerinde tüketicilerin alim gücünün zayifladigina bagliyoruz. Olaya bu pencereden baktigimizda kuzu etindeki yüzde 25’lik indirimin vatandaslarimiza rahat bir nefes aldiracagini düsünüyoruz” dedi.

Tüketiciler lehine yapilan yüzde 25 indirimin yani sira karkas alim fiyatlarinda bir degisiklik olmadigina isaret eden Çelik “Bakanligimiz aldigi bu kararla önemli bir fedakârlikta bulunmakla birlikte küçükbas hayvan alimlarindaki karkas et fiyatlarinda herhangi bir degisiklige gitmemistir. Yetistiricilerimiz açisindan bu durum son derece önemlidir. Kuzu eti satis fiyatlarinda yapilan indirimin maliyetini ESK üstlenmistir. Ancak maliyet unsurlari da göz önüne alinarak yetistiricilerimiz adina karkas et alim fiyatlarinda da gerekli artislarin yapilmasini Bakanligimizdan talep ediyor ve bekliyoruz“ diye konustu.

Çelik, vatandaslarin istenilen ölçüde kirmizi et tüketmelerinin geregine dikkat çekerek “Temennimiz en kisa sürede ekonomik sikintilarin bertaraf edilmesi ve vatandaslarimizin alim gücünün artmasiyla birlikte kirmizi et tüketiminde istenilen seviyeye gelmemizdir. Özellikle de faydalari sayilamayacak kadar çok olan adeta organik düzeyde olan koyun keçi etinin tüketilmesini vatandaslarimizin saglikli et tüketimi açisindan oldukça önemsiyoruz. Dolayisiyla ESK tarafindan yapilan indirimli satislarin kuzu eti tüketiminin yayginlastirilmasina da olumlu katkilari olacaktir“ degerlendirmesini yapti.
Kaynak: İHA