Findik Tozu Alerjisine Dikkat

DÜZCE – Findik tozu alerjisine karsi uyarilarda bulunan Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Eda Hasal, "Uzun kollu kiyafetler kullanarak hem günesten hem de toz ile temastan korunmak önemli" dedi.

Findik Tozu Alerjisine Dikkat
Findik sezonun baslamasina günler kaldi. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Eda Hasal, alerjik reaksiyonlara karsi uyarilarda bulundu. Findik tozu alerjisinin sik görüldügünü söyleyen Hasal, "Findik sezonu baslarken bize en çok findik tozu alerjileri ile gelen oluyor. Kollari açik olan vatandaslar, boyun bölgesi, yüz bölgesi, ayak ve el bileklerinde kirmizi kasintili kabariklarla gelebiliyorlar. Bu hastalarimizda findik tozu alerjisi görebiliyoruz. Bunun disinda bazen bitkilere bagli egzamalar görebiliyoruz. Mesela incir sütü ile temas edildiginde kizariklik yapar iz birakir, bunun gibi bir durum söz konusu olabiliyor. Isçiler, kalabalik alanlarda da kaldigi için isçiler yakin temas dolayisiyla uyuz vakalarinda da artis olabiliyor" dedi.



"Findik toplarken uzun kollu tercih edilmeli"

Findik tozu alerjisinden korunmak için uzun kollu kiyafetler giyilmesi gerektigini belirten Dr. Hasal, "Bu isin içerisinde olanlar az çok biliyor ama yeni baslayanlar da uzun kollu kiyafetlerle çalismali. Burada findik tozuna temas oldugu zaman biz onu kiramiyoruz. Tedavi ile biz onu düzeltebiliyoruz ama burada önemli olan koruyucu mekanizmalari etkin hale getirebilmek. Mümkün mertebe uzun kollu kiyafetler kullanarak hem günesten hem de toz ile temastan korunmak önemli. Kalabalik ortamlarda kasinma ve uyuz vakalarini dikkat etmeleri gerekiyor. Eger bu sikayetler varsa bir an önce tedavi olmalarinda fayda var. Bir hekime basvurmalarini öneriyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA