Yesilirmak'in Islah Çalismalari Basladi

Amasya’da ‘Yesilirmak Nehri’nin temizlenmesi için hazirlanan islah ve projesi çerçevesinde çalismalar basladi.

Yesilirmak'in Islah Çalismalari Basladi
Amasya Valiligi, Amasya Belediyesi, Yesilirmak Havzasi Kalkinma Birligi ve yerel dinamiklerin ortaklasa gerçeklestirecegi ‘Yesilirmak Nehri Temizleme, Islah ve Rekreasyon Projesi’ için çalismalar basladi.

Saraydüzü Kisla Binasi önünde gerçeklestirilen açilis törenine, Amasya Valisi Mustafa Masatli, Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari, siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri ve basin mensuplari katildi.



‘Yesilirmak yesil akacak’

Yesilirmak’in geçtigi yerlere hayat katan ve güzellestiren önemli bir su kaynagi oldugunu söyleyen Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari konusmasinda “Öncelikle Amasyali hemsehrilerimize ve Amasya’yi seviyorum diyen herkese müjdeyi vermek isterim. Bir hayalimizin daha gerçeklesmesinin mutlulugunu hep beraber yasiyoruz. Biz bu sehrin insanlariyiz, bu yollarda yürüdük, gençlik yillarimiz Yesilirmak kenarlarinda geçti. O yillarda piril piril akan irmagimiz, son günlerde malum hale geldi. Tabi bizler o geçmis güzel günleri hayal ederken de Amasya’ya güzellik veren Yesilirmak’imizin o zamanki halleri var. Dünyada sehrin ortasindan özgün agirligi ile akan, bu sehrin görseline güzellik ve huzur vermek için akan tek irmak Yesilirmak’tir diye degerlendiriyorum. Insanlar Budapeste’den, Viyana’dan bahsederlerken bizim irmagimizin dogal bir güzellik oldugunu herkese hatirlatmak isterim. Seçim beyannamemizde dile getirdigim gibi Yesilirmak yemyesil akacak, içerisinde dogal hayvan beslenme alanlari olacak ve vatandasimiz burayi seyretmekten keyif alacak ve irmak kenarinda huzur bulacaklar demistik. 2 sene süren pandemi dönemi ardindan, maliyeti yüksek olan bu büyük proje için kollari sivadik ve Tokat üniversitesi ile görüstük. Alaninda uzman kisilerce irmagin geçmis senelerdeki debi yükseltimini, olasi durumlarda hangi sartlarda irmagin nerelere gelebileceginin hesabini yaptilar. Yesilirmak Havza Birligi ile de iletisime geçip daha sonra konuyu Sayin Valimize aktardik. Amasya için çok önemli olan bu projeye Vali Bey’in de destegi ile büyük emek verdik. Il Özel Idaresi, Valiligimiz, Devlet Su Isleri ve Amasya Belediyemiz ile ortak paydada yüklenici firma olduk ve hayallerimizin en büyük ve en güzel projelerinden olan Yesilirmak projesine bahçeleriçi mahallemizden temizlemeye basladik. Bu projede hem temizleme hem de degisim hareketi var. Degisimden kastimiz irmagimizin yan kisimlarina rekreasyon alani yapiyoruz ve yükselti ekleyerek irmagin yapisini bozmadan kanal içerisine aliyoruz. Oturma ve yürüyüs alanlari ile dört dörtlük bir projeye imza attigimiz düsüncesi içerisindeyim. Türkiye’deki en uzun irmak islahi konusunda en yeni en güzel ve paylasimci bir proje olarak da sadece Amasya’mizin Yesilirmak projesi vardir bunun da ayrica mutlulugunu yasiyoruz. Bu günün tarihi Amasya için bir milattir. Basta Sayin Valimiz olmak üzere vekillerimize, Devlet Su Isleri Müdürümüz Turgut Beye ve emegi geçen tüm arkadaslarimiza tesekkür ediyor, Amasya’miza hayirli ugurlu olmasini diliyorum. Verdigimiz sözü tutmanin onurunu ve gururunu yasiyoruz ki her zaman söyledigimiz gibi, bizim sözümüz senettir” ifadelerini kullandi.

Daha sonra Amasya Milletvekili Levent Karahocagil ve Amasya Valisi Mustafa Masatli da günün anlamina binaen birer konusma yaptilar. Konusmalarin ardindan Yesilirmak’in yesil akmasi için hazirlanan projenin çalismalarina baslandi.
Kaynak: İHA