Mus'ta Afrika'yi Aratmayan Görüntüler

Mus’ta sicak havadan etkilenen mandalar, bunaltici sicaktan kurtulmak için günün büyük bir bölümünü Karasu Nehri’nde geçirerek serinliyor.

Mus'ta Afrika'yi Aratmayan Görüntüler
Mus’ta özellikle kirsal kesimde etkili olmaya devam eden sicak hava, hayvanlari olumsuz yönde etkiliyor. Hasköy ilçesine bagli Karakütük, Umurca, Saribahçe ve Azikli köylerinde hayvancilik yaparak geçimini saglayan vatandaslar, asiri sicaklarin hakim oldugu kentte hayvanlarini nehre sokarak serinletiyor. Ögle saatlerinde nehre giren mandalar, yaklasik 4 saat su içerisinde kaldiktan sonra tekrar otlatilmaya götürülüyor. Afrika’yi andiran görüntüler, renkli görüntüler olusturuyor.

“Bu sene çok asiri bir sicaklik var”

Hayvanlari serinletebilmek için günde iki defa Karasu Nehri’ne getirmek zorunda olduklarini ifade eden Karakütük köyü sakinlerinden Kamil Sayilgan, civar köylerin tamaminin hayvancilikla ugrastigini söyledi.

Manda yogurdu ve sütünün faydali oldugunu anlatan Sayilgan, “Onun için bölge halki mandaciliga yöneldi. Hava bu sene çok sicak, 40 derecenin üzerine çikiyor. Onun için mandalar suyun içerisinde olmasalar yasayamazlar. Sicaga dayanamiyorlar. Çobanimiz hayvanlari saat 11.00 civarinda buraya getirip suya koyuyor, 15.30 siralarinda da sudan çikarip otlatmaya götürüyor. Bu sene çok asiri bir sicaklik var” dedi.



“Mandalar bu sene balik cinsine döndüler”

Mandalarin bu sene balik cinsine döndügünü belirten Sayilgan, “Sadece hayvanlarin bas kisimlari nefes almak için disarida kaliyor. Bunlar köpek baligi degil, manda. Mandalarin hem sütünden hem yagindan hem de etinden yararlaniyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA