Dolandiricilikta Yeni Yöntem

DÜZCE – Online alisveris sitelerinde araç satan bazi kisiler, kendini askeri personel olarak tanitan dolandiricilar tarafindan magdur ediliyor. Oto galerici Ihsan Açikgöz, dolandiricilarin yeni yöntemini anlatarak, vatandaslari uyardi.

Dolandiricilikta Yeni Yöntem
Her gün yeni dolandiricilik yöntemleri ile karsilastiklarini ifade eden Açikgöz, "Bu aralar siklikla karsilastigimiz dolandiricilik yöntemi var. Dolandirici, online alisveris sitesine araç ilani koyan saticiya ulasip, cüzi miktarda pazarlik yapiyor. Ardindan bu kisiye kendini askeri personel olarak tanitan dolandirici, ’Ben doguda görevdeyim, gelemiyorum. Sizi bir akrabama yönlendirecegim. Akrabama siz satisi verin. Paranizi verelim’ gibi söylemlerle insanlari kandiriyor. Daha sonra dolandirici, bir oto galericiyi de arayarak, ’Ben dogu görevindeyim. Halamin oglu veya teyzemin oglundan arabayi aldim’ diyerek bu arabayi satmak istiyor" dedi.



“Iki tanimadigi insani noterde bulusturuyor”

Dolandiricilarin iki tanimadigi kisiyi noterde bulusturdugunu söyleyen Açikgöz, "Notere giderek aliciya, ’Paran gelecek’ diyor. Dolandirici, ileri tarihli EFT ya da isim soyisim yanlisligi yapiyor. Birkaç harfi yanlis yaziyor ve EFT’yi yapiyor. Dekontu da saticiya atip, ’5-10 dakika içinde para sizde’ diyor. Tabii, aracini satan adam da paranin gelmesini bekliyor. Alici ismi ve soyisminde bir iki harf farkli olunca EFT’yi yapan kisiye para geri gelir. Araç saticisi parayi beklerken, galerici de sanki o malum sahsin akrabasindan arabanin satisini aliyor, parayi da veriyor. Günün sonunda iki tane magdur oluyor" diye konustu.



"Güvenmediginiz kisilere inanmamalisiniz"

Vatandaslarin çok dikkatli olmasi gerektigini belirten Açikgöz, "Son zamanlarda bu tür dolandiriciliklar ön planda. Hatta bazi insanlar o kadar inaniyor ki, ’Agabey bu adami sen taniyorsun degil mi?’ diye soruyor. Adam da israrla ’Evet teyzemin oglu, halamin oglu’ diyor. Olaylari anlatip dolandirilabilecegini söylüyorum. Karsi taraf hala israrla inandigini belirtiyor. Böyle olaylarin yasanmamasi için güvenmedigimiz kisilerden ve yerlerden alisveris yapmamamiz gerekiyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA