Babalarina Hem Can, Hem Gurur Oldular

Izmir’de iki evlat, hepatit B’ye bagli siroz gelisen babalarina karaciger donörü oldu. Kent Hastanesi’nde gerçeklesen nakille oglu Ümit’ten (32) hayat bulan Kenan Üstünel (57) ile kizi Nevin’in (26) can asisi oldugu Köroglu Çelik’in (60) yeni yasam sevinçleri çocuklarina duyduklari gururla taçlandi.

Babalarina Hem Can, Hem Gurur Oldular
Izmir’in Çigli ilçesinde oturan, mermercilik yapan 2 kiz babasi Köroglu Çelik’i karaciger nakline götüren hepatit B virüsü (HBV) oldu. Burun kanamalarina, kasintiya anlam vermeyen, herhangi bir hastalik kuruntusu da yapmayan Çelik, karni sismeye baslayinca bir seylerin ters gittigini anladi. Geçtigimiz subatta karacigerinin siroz nedeniyle iflas ettigi ortaya çikip, karninda asit birikmeye baslayan Çelik 40 kiloya kadar düstü. Acil karaciger nakli karari alinan Çelik Kent Hastanesi’ne basvurdu. Çelik’e güvenlik görevlisi olarak çalisan üniversite mezunu kizi Nevin gönüllü donör oldu. Geçen 10 Mayis’ta Izmir Kent Hastanesi Karaciger Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü kurucu baskani Prof. Dr. Murat Kiliç, Doç. Dr. Cahit Yilmaz, Opr. Dr. Kamil Kiliç, Opr. Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze, Doç. Dr. Mert Akan, Uzm. Dr Alihan Pirim ve Uzm. Dr. Özgür Bolat’tan olusan ekip tarafindan gerçeklestirilen operasyonla Nevin, babasina can asisi oldu.

Karaciger kanseri de gelismisti

Izmir’in Buca ilçesinde yasayan 3 çocuk ve 1 torun sahibi Kenan Üstünel ise yaklasik 5 ay önce dizlerinde ortaya çikan kirmizi lekeler yüzünden dermatoloji uzmanina basvurdu. Dermatologun iç hastaliklari uzmanina yönlendirdigi Üstünel bu öneriyi önemsemedi. Ancak lekeler artinca gittigi doktorda HBV’ye bagli karaciger sirozu ve bunun zemininde kanser gelistigini ögrendi. Karaciger nakli karari alinmasi üzerine Kent Hastanesi’ne basvuran Üstünel’e çocuklari gönüllü verici oldu. Nakil için uygun olan ortanca ogul Ümit, babasi için geçtigimiz 20 Mayis’ta ameliyat masasina yatti. Nakil ayni ekip tarafindan basariyla gerçeklestirildi.



Hepatit B virüsü temizlendi

Mayis ayinda 10 gün arayla evlatlarindan hayat bulan iki babanin saglik durumlarinin iyi oldugunu belirten Prof. Dr. Kiliç, “Iki hastamizda da HBV’ye bagli karaciger sirozu vardi. Çelik’in durumu oldukça kötüydü, acil nakil gerekiyordu, kizinin uygun verici çikmasi büyük sans oldu. Diger hastamiz Üstünel de ise sirozun yani sira kanser gelismisti. Ona da oglu verici oldu. Ikisi hastamiz da su an sorunsuz ve HBV de temizlendi. Vericileri de çok iyi” diye konustu.

Öte yandan hayati boyunca hastaneye gitmedigini belirten Üstünel, “Hiç doktora, hastaneye gidecek bir saglik sorunum olmamisti. O yüzden de lekeleri önemsememistim. Meger hiçbir sey göründügü gibi degilmis. Oglum ve doktorlarim sayesinde yeniden sagligima kavustu. Oglum hiç tereddüt etmeden bana donör oldu, onunla gurur duyuyorum” dedi.

Ömrünün sonuna geldigini düsünürken kizinin karacigeriyle yeni bir hayata basladigini belirten Köroglu Çelik de “Kizim benim için kosa kosa ameliyata gitti, bir an düsünmedi. Bu çok güzel bir sey, onunla gurur duyuyorum. Kizima doktorlarima çok tesekkür ediyorum” diyerek duygularini dile getirdi.

26 yasindaki Nevin Çelik de evlatlik görevini yaptigini belirterek, “Ben igneden korkarim. Ama babamin yasamasi için nakil gerektigi söylenince oynaya oynaya gittim ameliyata. Söz konusu aileyse korkuyu düsünmüyorsun. Nakil olayi çok harika bir olay. Ben organimi veriyorum, yasiyorum. Babama benim organim takiliyor, o da yasiyor. Bu müthis bir sey.”
Kaynak: İHA