'Süper Meyve' Aronyada Hasat Mutlulugu

Kocaeli’de, zengin içerigi ve insan sagligina katkisi dolayisiyla "süper meyve" olarak adlandirilan aronyayi çiftçilere hibe destegi olarak veren Izmit Belediyesi, Alternatif Ürünler Bahçesi’nde hasat etkinligi gerçeklestirdi.

'Süper Meyve' Aronyada Hasat Mutlulugu
Emirhan köyünde bulunan Alternatif Ürünler Bahçesi’nde hasat etkinligi gerçeklestirildi.

Programa Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, Izmit Ziraat Odasi Baskani Yusuf Karaaslan, Antalya Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi Bitkisel Üretim ve Egitim Sube Müdürlügü ziraat mühendisleri Hatice Parlak ve Seyitcan Karacaoglan, Antalya’dan katilan aronya üreticileri katildi.



"Belediyemizin atil kalan tüm arazilerini çesitli ürünlerle ekip biçmeye çalisiyoruz"

Programda konusan Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, "Göreve geldigimizden bu yana israrla ‘üretim, üretim, üretim’ diyoruz. Türkiye’yi üretim kurtaracak. Üretmezsek, hele de zengin topraklarimizi islemezsek, bu zenginligi kullanamayiz. O yüzden de elimizden geldigi kadar öncelikle belediyemizin atil kalan tüm arazilerini çesitli ürünlerle ekip biçmeye çalisiyoruz. Bunu yaparken de ‘Çiftçimize nasil destek verebiliriz’ diye düsünüyoruz. Çiftçimize olabildigince gübre desteginden tohum destegine fide desteginden fidan destegine kadar destek vererek hem biz üretiyoruz hem de çiftçinin üretmesini kolaylastirmak, girdi maliyetlerini düsürmek için ziraat odamizla birlikte kafa yoruyoruz. Bugday çalismalarindan klasik tarim ürünlerine, silajlik misir ekimlerinden alternatif ürünler bahçesine kadar 3 yildir ciddi çalismalarimiz oldu" dedi.



"Hasadimizi da yine üreticiyle yapiyoruz"

Baskan Hürriyet, söyle devam etti:

"Düsünürken karsimiza aronya bitkisi çikti. Aronya bitkisini arastirdigimizda süper meyve olarak adlandirilan ve saglik meyvesi diye geçen bir ürün oldugunu gördük. Insanlarin bagisiklik sistemini güçlendiren ürünlerin önemli oldugunu ve insanlarin bu tarz ürünlere yöneldigini gördügümüzde ’Aronya üretebiliriz, aronya bahçeleri’ kurabiliriz dedik. Üreticilerimize de bu alternatif ürünleri üretmelerini saglayarak gelir kaynagi olusturabiliriz düsüncesiyle ilk burada aronya üretimine basladik. ’Önce bir deneyimleyelim biz de ögrenelim’ dedik. Ögrendigimizi de bu uygulama bahçesinde çiftçimize aktaralim istedik. Hasadimizi da yine üreticiyle yapiyoruz. Geçen sene kendi ürettigimiz fidelerden, aronya ile ilgilenen çiftçilerimize 1000 fide destegi sunmustuk. Onlar da kendi tarlalarinda eksinler, üretsinler ve alternatif bir gelir kaynagi olsun diye. Çiftçilerimiz de suan yetistirmeye devam ediyor. Onlara da buradan kolayliklar diliyorum. Aronya sadece meyve olarak tüketilmiyor. Ayrica meyve suyu yapilabiliyor, kurutulabiliyor, dondurmasi ve keki yapilabiliyor. Gerçekten çok lezzetli, güzel bir meyve. Kozmetik de kullaniyor. Ilaç sektöründe de kullanilabiliyor. Aronya gerçekten bir saglik meyvesi"
Kaynak: İHA