Antikaya Ilgi Artti

Samsun’da geçmise ilgi duyan vatandaslarin ugrak yeri olan antikacilarda en çok ahsap radyolar, eski plaklar ve duvar saatleri satiliyor.

Antikaya Ilgi Artti
Ilkadim ilçesinde Yusuf Bank isimli vatandasin antikaci dükkanina gelenler adeta zaman tünelinde yolculuk yapiyor. Osmanli döneminden saatler, metal ve bakir ürünler, Fransa ve Almanya, Hollanda gibi ülkelerin tarihine aynan tutan ev dekorasyonunda kullanilan esyalar, çesitli müzik aletleri, tablolar gibi yaklasik bin 700 parça esya bulunan dükkanda antikacilik yapan Yusuf Bank, eskiye bir dönüsün basladigini söyledi.

Samsun’dan ve sehir disindan antikaseverlerin geldigini ifade eden Bank, bu çerçevede antikaya ilginin üst düzey oldugunu belirtti.



“Bir, iki, üç parça derken antikaciliga basladim”

Antikacilik yapmaya baslama hikayesini anlatan Yusuf Bank, "Kuyumculuk yaptiktan sonra bir antika hevesi sardi. Ilk olarak koleksiyonculuk ve ürün toplama hevesi ile basladi.

Bir, iki, üç derken baktik çok keyif bir istir. Sonra antikacilik yapmaya basladim. Yaklasik bin 700 parça esyanin arasinda kendimi buldum” dedi.



“Yeniden çok eskiyi istiyorlar”

Insanlarin en çok eski radyoya ilgi gösterdigine dikkat çeken Bank, “Antikanin dogusu Avrupa’dir. Tabii ki Türkler de var. Osmanli döneminden ürünlerimiz metal, bakir gibi ürünlerimiz var. Radyolarimizin çogu Alman yapimidir. Sömine saatleri Fransiz yapimidir. Hollanda’dan antika saatler, Osmanli döneminden saatler var. Antikalara ilgi çok üst düzeydedir. Özellikle sehir disi müsteriler geliyor. Dekor yapan mimar arkadaslar geliyor. Eskiye bir dönüs var. Yeniden çok eskiyi istiyorlar.

En çok tercih edilen ürünler arasinda ilk olarak radyo yer aliyor” diye konustu.



Fiyatlari ürünlerin çesitlerine göre degisiyor

Fiyatlar hakkinda da bilgi veren Bank, “En çok tercih edilen ürünler arasinda ilk olarak radyo yer aliyor. Radyolarin özellikle ahsap olmalari tercih ediliyor. Fiyat olarak en alt limiti 2 bin 500 TL, en üst limiti ise 6 bin TL arasinda degisiyor. Radyolardan sonra ise en çok pikaplar tercih ediliyor. Dual bir pikap antikaseverlerin olmazsa olmazidir. Dual pikaplarda en azi 3 bin 500 TL’den baslar. 13 bin TL’ye kadar gider. Özellikle iyi bir üstadin elinde çiktiysa yagli boya gibi tablolar çok tercih ediliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA