Tarimsal Atiklar Degerlendirilecek

DÜZCE – Düzce Üniversitesi’nde tarimsal atiklarin, üreticiler tarafindan yabanci ot mücadelesi amaciyla uygulanan kimyasal ve mekanik yöntemlere alternatif olarak kullanilma potansiyeli arastiriliyor.

Tarimsal Atiklar Degerlendirilecek


Düzce Üniversitesi Tarimsal Atiklarin Endüstriye Geri Kazanimi Uygulama ve Arastirma Merkezi (DÜTAGAM) Müdür Yardimcisi ve Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan danismanliginda yürütülen doktora çalismasinda, bazi tarimsal atiklarin yabanci ot mücadelesinde kullanimi ile ilgili bilimsel arastirmalar yapiliyor.

Diger tarimsal üretim alanlarinda oldugu gibi, findik bahçelerinde de yabanci otlar, verim ve kaliteyi düsürüyor, hasadi güçlestirerek çesitli zorluklara da sebep oluyor. Karadeniz Bölgesi’nin iklimsel uygunlugu sebebiyle, findik bahçelerinde yaygin ve yogun olarak çok farkli türde yabanci otlar görülüyor. Üretimde sorun olan yabanci otlari baski altina almak amaciyla, bölge üreticileri tarafindan bazi faktörlere bagli olarak total etkili herbisitler ile kimyasal mücadele, motorlu tirpan ve motorlu çapa makinesi ile mekanik mücadele tercih ediliyor. Malçlama, diger mücadele yöntemlerine alternatif olabilen önemli bir fiziksel yöntem olarak göze çarpiyor. Bu uygulamanin, basarili bir yabanci ot kontrol yöntemi oldugu gibi, özellikle topraktaki su kaybini azaltmasi ile bitkisel üretimde önemli bir bilesen oldugu ifade ediliyor.

Üreticilere gerekli bilgilendirmeler yapilacak

Yürütülen çalismada, Düzce Merkez ve Akçakoca ilçelerinde son iki yildir yörenin önemli tarimsal atiklari olan findik zürufu, misir sapi ve mantar kompostu materyallerinin, findik bahçelerindeki yabanci otlara etkisi, yabanci otlarin yogun oldugu ilkbahar ve hasadin yogun olarak gerçeklestigi yaz sezonunda gözlemlendi. Çalismada ayrica materyallerin içerigi ve topraga olan etkileri de degerlendiriliyor. Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan, gözlemler sonucunda findik zürufunun ve misir sapinin yabanci otlara etkili, pratik ve ekonomik uygulamalar oldugunu belirterek, çalisma sonuçlari degerlendirildiginde findik üreticilerine yönelik gerekli bilgilendirmelerin yapilacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA