Çukurova'da Misir Hasadi Basladi

Türkiye’nin dane misir üretiminde önemli bir yere sahip olan Adana’da misir hasadi havalarin da sicak gitmesiyle yogun bir biçimde basladi. Adana’da bu yil 835 bin dekar alanda 1 milyon 250 bin ton misir üretimi bekleniyor.

Çukurova'da Misir Hasadi Basladi
Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, misirin dünyada bugday ve çeltikten sonra en fazla üretilen ürün oldugunu belirterek gerek insan beslenmesinde, gerek hayvan yemi olarak ve gerekse sanayinin degisik kollarinda hammadde olarak kullanilabilmesinden dolayi, pek çok ülkenin tarimsal ürün deseninde kolayca yerini bulabildigini söyledi.



Misir hasadi yapilan tarim alanlarinda incelemede bulunan Tekin, Türkiye’nin geçen yil 7 milyon 582 bin dekar alanda 6 milyon 750 bin ton misir ürettigini belirterek, TÜIK tahminlerine göre 2022 yilinda üretimin yüzde 3,7 artisla 7 milyon tona çikmasinin beklendigini kaydetti.

Adana’da geçen yil 665 bin dekar alanda 810 bin ton misir üretimi yapildigini ifade eden Tekin, “Geçen yil Adana’da ortalama 1. ve 2. ürün misir verimi dekara 1220 kg olmustur. Bölgemizde misir hasadi basladi.

Su an devam ediyor. Erken hasatlarda ortalama 1200- 1300 kilo verim alinirken bunun Adana’da 1500 kilogram ortalama olmasini öngörüyoruz. Bu sene yaklasik 820 bin dekar civarinda ekilis alanimiz var. 1 milyon 250 bin ton da rekolte bekliyoruz. Adana zaten Türkiye’de misir üretiminde ilk üçe giren, yillara göre birinci, ikinci olan bir il. Ama bu yil muhtemelen 1. veya 2. Sirada olacagimizi umuyoruz. Bizim gibi daha çok Konya ve Sanliurfa illerinde misir üretimi fazla yapiliyor. Misir Türkiye için joker bir ürün. Hem insan gidasi olarak hem de hayvan yemi olarak degerlendiriliyor. Bunun disinda yag sanayinin en önemli maddelerinden birisi. Diger taraftan nisasta ve seker sektörünün de en önemli ham maddesi olarak kullaniliyor. Türkiye, misir üretiminde kendine yeten bir ülke. Üreticilerimize bereketli olsun” seklinde konustu.

Geçen yilki 810 bin tonluk üretimi ile Adana Türkiye misir üretiminin yüzde 12’sini üretmis ve 3. olmustu. 2021 yilinda il genelinde misir üretimi yapan üreticilerimize Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan 17 milyon 653 bin TL destekleme ödemesi yapilmisti.
Kaynak: İHA