Baskan Davut Çetin'den 'Faiz' Degerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) ve Bati Akdeniz Ekonomisini Gelistirme Vakfi (BAGEV) Baskani Davut Çetin, is dünyasinin önünü görebilmesi için Merkez Bankasinin gerçekçi hedeflere uygun bir yol haritasini kamuoyu ile paylasmasi gerektigini belirtti.

Baskan Davut Çetin'den 'Faiz' Degerlendirmesi
ATSO Baskani Davut Çetin, Merkez Bankasinin politika faiz kararina iliskin degerlendirmelerde bulundu. Merkez Bankasinin sürpriz bir sekilde politika faizini 100 baz puan düsürerek yüzde 13’e indirmesi, para politikasinin kamuoyunda daha detayli tartisilmasi gerektigini gösterdigini dile getiren Çetin, "Sorun politika faizinin degil, kredi faizlerinin yüksek olmasidir. Piyasada su an yasadigimiz sorun krediye erisimin zorlasmasi ve kredi faizlerinin yüksekligidir. Merkez politika faiziyle piyasa kredi faizi arasindaki fark bu kadar yüksekken bunun nedenleri arastirilmali ve bu farki azaltacak önlemler alinmalidir. Aksi halde politika faizinin yüzde 13 olmasi bir sey degistirmeyecek, sadece soru isaretlerini artiracaktir" diye konustu.



"Faiz politikasinda enflasyon beklentisi önemli"

Düsük faiz politikasinin, 2008 küresel finans krizi sonrasinda ABD, Avrupa ve Japonya’da uzun süreli durgunluk ve sifir enflasyon kosullarinda uygulanan bir politika oldugunu aktaran Baskan Çetin, "Birçok ülke sifir veya negatif faizlerle durgunlukla mücadele etmistir. Halen ABD ve Avrupa’da enflasyon çift haneli rakamlara gelirken, merkez bankalari faizleri sifir düzeyinden yüzde 2-3 bandina çikarmaktadir, yani faiz oranlari enflasyona göre oldukça düsük kalmaya devam etmektedir.

TCMB, ABD ve Avrupa’daki bu durumu örnek alarak düsük faiz politikasina geçmistir. Ancak, ABD ve Avrupa’da faiz oranlarini belirleyen temel unsur beklenen enflasyondur ve enflasyonun orta-uzun vadede yüzde 2-4 bandina dogru gerileyecegine inanildigi için politika faizleri de bu banda yaklastirilmaktadir. Ülkemizde ise orta ve uzun vadede enflasyonun hangi düzeyde kalacagina dair piyasada ve kamuoyunda net bir beklenti olusmamistir. 2022 yilina iliskin enflasyon algisi 3 hanelidir. 2023 yilina iliskin enflasyon algisi üç haneli olmasa da halen çok yüksek düzeydedir" dedi.

Çetin, Merkez Bankasi anketinde bile 24 ay sonrasi enflasyon oraninin yüzde 30 civarinda oldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA