En Aci Vasiyet

17 Agustos Marmara Depremi’nin üzerinden tam 23 yil geçti. Depremin yildönümü sebebiyle ailelerinin mezarina gelen vatandaslar, gözyaslarina hakim olamadi. Gözyaslari içinde o günü anlatan Sadun Geven, "Kiyamet koptu sandim, deprem diye bir sey bilmiyordum. Ne zaman ki bu depremi yasadim, ailemin mezarini kendi ellerimle destim, iste o zaman depremin ne demek oldugunu anladim. Vasiyetimdir, öldügüm zaman beni annemin babamin yanina gömsünler" dedi.

En Aci Vasiyet


Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan Marmara Depreminin üzerinden tam 23 yil geçti. 17 Agustos 1999 yilinda gece saat 03.02 siralarinda 7.4 büyüklügünde deprem meydana geldi. 45 saniye süren bu deprem Türkiye tarihinin en uzun depremi olarak kayitlara geçti. 18 bin 373 kisi hayatini kaybederken binlerce insan yaralandi, sakat kaldi ve kayboldu. Depremin yildönümü sebebiyle mezarligi ziyaret eden vatandaslarin anlattiklari ise yürekleri dagladi.

"10 kisiyi depremde kaybettim"

Deprem gecesi Mus’ta oldugunu söyleyen Salih Tekinok, "Ailemden 10 kisi Gölcük’te enkaz altinda kaldi. Depremin oldugunu duyunca hemen buraya gelerek ailemi enkaz altinda çikardim. Agabeyim, yengem, 5 yegenim ve torunlarimiz olmak üzere toplam 10 kisiyi depremde kaybettik. En küçügü 9 aylik ve 1 yasindaydi. Agabeyimi 2-3 gün sonra enkaz altinda kendi imkanlarimizla çikardik. Agabeyimin oldugu binada 52 kisi hayatini kaybetti. 8 yasindaki yegenimi de 14 saat sonra sag çikardik. Çok büyük aci yasadim. Her gün, her hafta buraya gelip mezar taslarina bakiyorum. Allah kimseye göstermesin. Deprem lafini duyunca yikiliyorum. Annem, agabeyimin acisina dayanamadi ve bir ay sonra vefat etti" dedi.



"Vasiyetimdir, öldügüm zaman beni annemin babamin yanina gömsünler"

Depremi yasayan Sadun Geven (45), “17 Agustos depreminde ben de buradaydim ancak evde degildim. Arkadasimin yanindaydim. Deprem oldugunu duyunca hemen eve geldim ve binamizin yerle bir oldugunu gördüm. 2 kiz kardesim, annem, babam ve erkek kardesim olmak üzere toplam 5 kisiyi kaybettim. 2 kiz kardesimi de enkaz altindan çikardim. 23 sene geçmesine ragmen her saniye 17 Agustos depremini yasiyorum. Ben kiyamet koptu sandim, deprem diye bir sey bilmiyordum. Ne zaman ki ben bu depremi yasadim, ailemin mezarini kendi ellerimle destim iste o zaman depremin ne demek oldugunu anladim. Vasiyetimdir, öldügüm zaman beni annemin babamin yanina gömsünler. Her buraya geldigim zaman onlari görmüs gibi oluyorum. Çok zor anlatamiyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA