Ankara'da Gerçegi Aratmayan Deprem Tatbikati

Ankara’da 17 Agustos Marmara Depremi’nin 23. yil dönümünde gerçeklestirilen deprem tatbikati gerçegini aratmadi. Ekiplerin depremzedeleri kurtardigi tatbikat nefesleri kesti.

Ankara'da Gerçegi Aratmayan Deprem Tatbikati
Ankara’da 17 Agustos Marmara Depremi’nin 23. yil yildönümünde gerçeklestirilen deprem tatbikati gerçegini aratmadi. Ekiplerin depremzedeleri kurtardigi tatbikat nefesleri kesti. Tatbikat, deprem ve afetlere hazirlanmak ve farkindalik olusturmak amaci ile gerçeklestirildi.

Tatbikata, AFAD, Polis Arama Kurtarma (PAK), Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Çevik Kuvvet, TSK DAK Taburu, Ankara Büyüksehir Belediyesi Itfaiyesi Ekibi, Türk Kizilay, UMKE, 112 Acil Yardim, AKUT Dernegi ve ANDA’dan toplamda 262 personel, 45 araç ve 8 arama köpegi katildi.

Tatbikat kapsaminda, senaryo geregi Ankara’da meydana gelen bir depremde, vatandaslarin binalardan tahliye edilmesi, deprem sirasinda çikan yanginlardan etkilenen ve göçük altinda kalan vatandaslar kurtarilmasi canlandirildi. Tatbikat kapsaminda arama kurtarma köpekleri enkaz altinda kalan depremzedeleri kurtardi. Gerçegi aratmayan tatbikatta saniyeler içerisinde UMKE ekipleri tarafindan sahra hastanesi kuruldu. Kurtarilan depremzedeler, sahra hastanesinde yapilan ilk müdahaleleri sonrasinda çevredeki hastanelere kaldirildi.

2021 Afet Egitim Yili’nda afet farkindalik bilgilendirmeleri ile 56 milyon 677 bin 561 kisiye ulasilmisti. Geçtigimiz yil verilen bu egitimlerin toplumsal davranis degisikligine dönüsmesi amaciyla 2022 yili da Afet Tatbikat Yili olarak ilan edilmisti.
Kaynak: İHA