Hackkaradeniz Yarismasinda Final Heyecani

Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi tarafindan Teknofest Karadeniz dogrultusunda düzenlenen HackKaradeniz yarismasi finali 13-14 Agustos 2022 tarihlerinde Zonguldak’ta gerçeklestiriliyor.

Hackkaradeniz Yarismasinda Final Heyecani
Bu yil HackKaradeniz yarismasina 15 Mart – 26 Haziran 2022 tarihleri arasindaki basvuru sürecinde 29 farkli ülkeden 1515 yarismaci 380 takim olarak basvuru gerçeklestirdi. Ön eleme asamasi 1 Temmuz 2022 tarihinde online test formatinda gerçeklestirilen yarismanin yari final etabi 16 Temmuz 2022 tarihinde 24 saat süren bir online bayragi yakala yarismasi (CTF – Capture The Flag) seklinde gerçeklesti.

Yari finale katilan 8 farkli ülkeden 194 takim ve 609 yarismacidan olusan katilimcilar, siber güvenligin farkli uzmanlik alanlarindaki yetkinliklerini sergilediler. Yari final sonucunda final etabina katilmaya hak kazanan 4 farkli ülkeden 10 takimda yer alan 38 yarismaci 13-14 Agustos 2022 tarihlerinde nefes kesen bir aksiyon içeren final etabinda yarismaya hak kazandi.

Yarismanin final asamasinin ilk etabi, Bug Bounty formatinda gerçeklestirildi.

Belirli bir senaryo dahilinde yarismacilar, önceden tespit edilmis dijital platformlar üzerinde tespit ettikleri güvenlik zafiyetlerini raporlayarak puan topladilar. Ilk günün sonunda puan tablosunda ilk 5 sirada yer alan takim, ikinci gün etabina katilmaya hak kazandi.

Final etabinin ilk gününde yarismacilar, saldirganlar tarafindan hedef alindigi belirlenen bazi platformlardaki güvenlik zafiyetlerini bulup raporlamak için görevlendirilerek çalismalara destek oldular. Yarismada dereceye giren ilk üç takim, ödüllerini Teknofest sahnesinde almak üzere 30 Agustos – 4 Eylül 2022 tarihleri arasinda Samsun’da düzenlenecek olan Teknofest Karadeniz etkinligine katilacak, ayrica yarismada yasadiklari deneyimleri Teknofest katilimcilari ile paylasacak.

Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Ali Taha Koç, “HackKaradeniz yarismasi yapiyoruz. 1515 kisinin katildigi yarismaydi. Elemeler sonucunda 38 finalistimiz var. Yarismamiz çok basit. Üç adet yerli ve milli uygulamamizin güvenlik zafiyetlerini buluyorlar. Bu platformlardaki açiklari bulup firmalarin gücüne güç katacaklar. Yarin ki asamayi basariyla kazananlari Samsun’a götürecegiz. Buradan çikan arkadaslarimizin hepsinin is bulma durumlari artmis oluyor ve deneyimleri artiyor. Gerçek bir siber güvenlik egitimi almis gibi oluyorlar. Burada Türkiye’nin kullandigi birçok yazilimi denetlemis ve onlarin açikliklarini bulmus oluyorlar. Bu da onlara çok büyük bir kariyerleri için yollarini açmis oluyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA