Anzer Bali'nda Bal Sagimi Gerçeklestirildi

Rize’nin Ikizdere ilçesi Anzer Yaylasi’nda üretilen dünyaca ünlü Anzer Bali’nin üreticiler tarafindan bal sagimi gerçeklestirildi.

Anzer Bali'nda Bal Sagimi Gerçeklestirildi
Haziran ayinin basinda, kovanlarini gözden geçiren aricilar bahar mevsiminde peteklerin tüm bakimlarini gerçeklestirdi ve düsük rakimdaki hazirliklarini tamamladiktan sonra peteklerini Anzer Yaylasi’na çikardi. 40’i endemik olmak üzere 400’ü askin çiçek türünden 2 bin 300 rakimda Anzer Bali üretimini gerçeklestiren aricilar son olarak bal sagimini da tamamladi. Bu yil kilosu 2 bin TL olarak açiklanan ve imparator bali olarak adlandirilan dünyaca ünlü Anzer balinin sagimi gerçeklestirilmesinin ardindan kalite kontrolleri yapilmak üzere yola çikacaklar.

Bal sagimlarinin gerçeklestirilmesinin ardindan ballar hakiki Anzer Bali oldugu belirlendikten sonra cografi isaretli sekilde satisa sunulacagini belirten Anzer Bali üreticisi Muzaffer Deniz, "Anzer Yaylasinda yaklasik 2,5 aylik bir üretim asamasi vardir. Yayladaki kovanlarimiz havanin durumuna göre bal üretimini arilarimiz yapmaktadir. Verimli bir sezon geçirdik ve bal sagimlarimizi yaptik. Insallah da yayladaki bütün kovanlarimizin sagma islemi tamamlandiktan sonra üreticilerimiz ballarini Rize’deki kooperatifimize getirecekler oradan da Tarim ve Orman Bakanligi denetimine girip ballarimizdan alinan numuneleri Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesinde hakiki Anzer Bali olup olmadigi analiz edilecek. Alinan numuneler üniversitedeki testlerden geçtikten sonra bize yaziyla ’Hakiki Anzer Balidir’ denilecek. Tekrardan Tarim ve Orman Bakanligimizin denetiminde Rize Aricilar Birliginde ballarimizin dolum islemlerini tamamlamis olacagiz. Dolumlar yapildiktan sonra ballarimiz cografi isaretli olarak tüketicilerimize satisa sunulacaklardir" dedi.

Kaynak: İHA