Sudan'da Askeri Yönetim Karsitlarindan Protesto

Sudan’in baskenti Hartum’da geçtigimiz sene yönetimi ele geçiren askeri yönetime karsi protesto düzenlendi.

Sudan'da Askeri Yönetim Karsitlarindan Protesto


Sudan’da halkin geçtigimiz yil 25 Ekim’deki askeri müdahalenin ardindan yönetimin tamamen sivillere devredilmesine yönelik baslattigi protestolar devam ediyor. Baskent Hartum’da bir araya gelen yüzlerce protestocu pankartlarla slogan atarak yürüyüs düzenledi.

Protestoculardan Ayman Badawi, "Devrimcilerin geçit törenleri her zaman oldugu gibi Hartum’daki sivil komite ve koordinasyon gruplari tarafindan düzenleniyor. Bunlar darbeyi kinamak için yapiliyor. Sudan halki için halen 25 Ekim’in reddi çok önemli ve bu 1 yildir devam ediyor. Sudan halki direnerek bunu reddediyor. Ordunun iktidardaki varligini kesinlikle reddediyoruz" dedi.



"Müzakere yok"

Protesto gösterisine katilan baska bir gösterici ise ordunun iktidardaki varligina son verilmesi gerektiginin altini çizerken, "Müzakere yok, mesruiyet yok, uzlasma yok. Ordunun iktidardan indirilmesi gerekiyor. Seçim yapilmasi için yasama konseyi ve siyasi parti talep ediyoruz" açiklamasinda bulundu.

Ne olmustu?

Sudan’da geçtigimiz sene 25 Ekim’de Basbakan Abdullah Hamduk ile aralarinda en az 4 bakanin da bulundugu diger sivil hükümet yetkilileri gözaltina alinmisti. Egemenlik Konseyi Baskani ve ordu komutani Abdülfettah el-Burhan, daha sonra olaganüstü hal ilan ederek, sivil yönetimi feshettigini duyurmustu. Basbakan Hamduk, ertesi gün ev hapsine alinmasi sartiyla serbest birakilmisti. Egemenlik Konseyi Baskani el-Burhan, 11 Kasim’da yayinladigi kararname ile Egemenlik Konseyi’nin yeniden kuruldugunu duyurmustu. Darbenin ardindan halk ayaklanmis ve gösteriler patlak vermisti. 21 Kasim’da ise el-Burhan ile Hamduk anlasmaya varmis ve Hamduk’un yeniden basbakan olarak göreve gelmesine karar verilmis, Hamduk göreve gelmesinden yaklasik 2 ay sonra 3 Ocak’ta istifa ettigini duyurmustu. Ülkede 7 aydir devam eden OHAL ise, 29 Mayis’ta kaldirilmisti.
Kaynak: İHA