Gelecegin Dalgiçlarinin Nefes Kesen Egitimi

Kocaeli’nin turizm destinasyonlari arasinda yer alan Kerpe’de dalgiçlara egitim veriliyor. 10 günlük zorlu kamp sürecini tamamlayan adaylar, dalgiç egitmeni olabilmek için ter döküyor.

Gelecegin Dalgiçlarinin Nefes Kesen Egitimi
Hobi amaçli dalis yapan vatandaslar, profesyonel kariyerlerini yeni bir boyuta tasimak için Kerpe Deniz Yildizlari Dalis Okulu’nda ter döküyor. Dalgiç egitmeni olma hayali kuran adaylar, 7 günlük zorlu teorik ve uygulamali egitimlerini basariyla tamamlamalarinin ardindan bagimsiz bir denetçi tarafindan 3 gün boyunca sinava tabi tutuluyor. Sinav neticesinde yeterlilikleri tamamlayan dalgiçlar, hayalini kurduklari egitmen sertifikasini almaya hak kazaniyor.

"7 tane farkli sinavimiz var"

Scuba Schools International (SSI) egitmen egiticisi Ufuk Özbas, dalis egitiminin yetistirilme sürecine iliskin bilgilendirmelerde bulundu. Özbas, "Baslangiç seviyesi sertifika programina ’open water diver’ diyoruz. Ardindan uzmanlik alanlarina göre dalicilar, kendilerini tecrübe ve deneyim konularinda gelistiriyorlar. Eger dalis profesyoneli olmaya karar verirlerse, dive guide (dalis lideri) egitimi alarak aktif statüde bir SSI dalis merkezine bagli çalismak sartiyla profesyonel statü kazaniyorlar. Bundan sonraki egitim ve kariyer yolculuklarini farkli bir boyutta devam ettirmis oluyorlar. Bunun akabinde ilk önce asistan egitmen seviyesi için egitimlerini aliyorlar ve ardindan egitmen egitimi kursuna katilmaya hak kaziyorlar. Kurs sürecini basariyla tamamlarlarsa sinava (egitmen degerlendirme) girmeye hak kazaniyorlar. Egitmen egiticisinin adaylarin tüm hazirliklarini tamamlamasinin ardindan, uluslararasi bagimsiz sinavi yapacak olan sertifikalandirici önceden talep edilmis tarihte sinav yerine gelir. Tüm gerekli belge ve bilgilerin paylasilmasinin ardindan egitmen egiticisi sinav ortaminda bulunmaz. 7 tane farkli sinavimiz var. Teorik ortamda olan, havuz sinirli su ve akabinde açik su dedigimiz degerlendirmelere tabi tutuluyorlar. Bunlarin hepsiyle ilgili standartlar ve degerlendirme kriterleri bellidir. Sinav esnasinda görsel kayitlarda aliniyor ögrenci ve degerlendirici arasinda her sey seffaf ve adil bir sekilde degerlendirilir gereklilikleri yerine getirenler sertifikalarini almaya hak kazaniyorlar" ifadelerini kullandi.

"Hiçbir deniz canlisinin besin zincirinde insan yoktur"

Dalis yaptigi esnada karsilastigi deniz canlilarinin zararsiz oldugunu, insanlarin korkmamasi gerektigini ifade eden Kerpe Deniz Yildizlari Dalis Okulu Egitmeni Sedat Türkmen ise "Türk kara sularinda insanlara zarar verecek hiçbir canli yoktur. Elbette siz onlari rahatsiz etmezseniz. Dünyada köpek baligi ile yapilan dalislar turizme oldukça gelir getirir. Bir nesil Türk insanimiz Jaws filmleriyle büyüdügü için köpek baliklarinin insanlari yedigi düsünürüz aslinda hiçbir deniz canlisinin besin zincirinde insan yoktur. Eger siz bir hayvana zarar vermezseniz onlarda size zarar vermez. Örnegin, Ege’de müren baligi vardir, kavuklarda yasar. Eger siz o kovuklara elinizi sokarsaniz isirir veya bir vatozun önüne geçerseniz kuyrugunu size dogru sallayarak sizi zehirleyebilir fakat hayvanlara nasil yaklasacagini bilirseniz ve rahatsiz etmezseniz asla size zarar vermez. Nasil ki karada yilana dokunmazsiniz size bir sey yapmaz, denizde de ayni kural geçerlidir" dedi.



"Bizim için zorlu bir süreçti"

Dalis egitmeni olmak için kamp süreci boyunca yasadigi zorluklari anlatan dalgiç Hakan Özkan da, "7 günlük bir egitim kampimiz oldu, bizim için zorlu bir süreçti. Bu süreç içerisinde hem yazili hem de su becerilerine yönelik çesitli egitimler aldik ve bu becerilerin devamini gerçeklestirdik. Bunlarin her birisini egitmen kivaminda dogru bir sekilde yapmamiz gerekiyor. Ilerleyen dönemlerde dalici yetistirecegimiz için yüzde 100’ün üzerinde bir performans sergileyebilecek hale gelmek için stresli geceli gündüzlü çalistik. Sabah 08.00, gece 00.00’da çok yogun bir tempoda bu becerileri gerçeklestirdik. Bunun vermis oldugu bir yorgunluk vardi. Ardindan 3 günlük sinav sürecimiz oldu" diye konustu.

Kaynak: İHA