Ingiltere Basbakani Johnson'dan Istifalara Yanit

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Saglik Bakani Sajid Javid ve Maliye Bakani Rishi Sunak’in istifalarina yanit vererek, her ikisine de Birlesik Krallik halkinda yaptigi hizmetlerden ötürü tesekkür ederek, Kabine Ofisi Bakani Steve Barclay’i Saglik Bakani, Egitim Bakani Nadhim Zahawi’yi ise Maliye Bakani olarak atadi.

Ingiltere Saglik Bakani Sajid Javid ve Maliye Bakani Rishi Sunak, Basbakan Boris Johnson’in yönetimine karsi "güven kaybettiklerini" söyleyerek görevlerinden istifa etmesinin ardindan Johnson istifalara mektupla yanit verdi. Johnson, Maliye Bakani Sunak’in istifasini, "beraber çalismayi özleyecegim" seklinde yanitlayarak, "Hükümetten istifa etmenize üzüldüm. Tarihimizin ekonomimiz için en zorlu döneminde ülkemize üstün hizmetlerde bulundunuz" dedi.

“Sizinle çalismayi özleyecegim”

Sunak’in 2020’de pandemiyle beraber ulusal karantina döneminde ekonomiyi korudugunu, bu sürede Furlough maas planiyla milyonlarca isin korunmasini sagladigini ve Rusya’nin Ukrayna’yi isgaliyle büyüyen küresel enflasyon baskilarina karsi ekonomiye destek saglamaya devam ettigini söyleyen Johnson, "Tavsiyenize ve kamu hizmetine olan derin bagliliginiza çok deger verdim ve hükümette sizinle çalismayi özleyecegim" dedi.

“Çok özleneceksiniz”

Saglik Bakani Sajid Javid’in istifasina da yanit veren Johnson, çok üzgün oldugunu belirterek, "Bu hükümete ve Birlesik Krallik halkina ayricalikla hizmetine ettiniz. Covid-19 pandemisinde Saglik ve Sosyal Bakim Bakanligi’ni yönettiniz. Çok özleneceksiniz" ifadelerini kullandi.

Yeni Saglik Bakani ve Maliye Bakani atandi

Javid’in istifasindan sonra, Kabine Ofisi Bakani Steve Barclay, yeni Saglik Bakani olarak atandi. Barclay, daha önce 13 Subat 2020- 15 Eylül 2021 tarihleri arasinda Hazine Bas Sekreteri, 16 Kasim 2018 - 31 Ocak 2020 tarihleri arasinda Avrupa Birligi’nden Çikistan Sorumlu Devlet Bakani olarak görev yapmisti.

Sunak’in istifasindan sonra ise Egitim Bakani Nadhim Zahawi, Maliye Bakani olarak atandi. Zahawi, 2020 ve 2021 yillarinda korona virüs pandemisi sorasinda hükümette Covid-19 Asi Uygulama Bakani olarak görev yapmisti.

Johnson’a karsi "güven oylamasi"

Ingiltere Basbakani Johnson, 2020 ve 2021 yillarinda Covid-19 kisitlamalari sirasinda uygulanan kurallari ihlal ettiginin ortaya çikmasindan sonra hem lideri oldugu Muhafazakar Parti tarafindan hem de muhalefet liderleri ve halk tarafindan elestirilmisti. Johnson, "Partygate Skandali" olarak adlandirilan bir sorusturmada kendi hükümetinin yürürlüge koydugu kisitlama kurallarini açikça ihlal ettigi ortaya çiktiktan sonra lideri oldugu Muhafazakar Parti milletvekilleri tarafindan haziran ayinda "güven oylamasina" tabi tutulmustu. 359 Muhafazakar Parti milletvekili arasindan 148’i Johnson’a güvenmedikleri yönünde oy kullanirken, 211’i ise Johnson lehine oy kullanarak Johnson’in Basbakanlik görevine devam etmesi gerektigini savunmustu.
Kaynak: İHA