Patates Üretiminde Yüzde 20 Artis

Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin tohum desteginden yararlanan patates üreticileri, bu yil verimde yüzde 20 oraninda artis bekliyor.

Patates Üretiminde Yüzde 20 Artis
“Samsun Ilinin Sürdürülebilir Tarim Faaliyetlerinin Yayginlastirilmasi Projesi” ile sebze ve meyve yetistiriciligini artiran Büyüksehir Belediyesi, Çiftçi Kayit Sistemi’ne (ÇKS) üye olanlara ücretsiz fide, tohum, sera naylonu ve gübre veriyor. Projede öz kaynaklarini seferber eden Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi, desteklerini sürdürüyor.

Vezirköprü, Havza ve Ladik ilçelerindeki patates üretimi, Büyüksehir Belediyesi’nin tohum yardimiyla genisliyor. 2021 yilinda 3 ilçenin 11 mahallesinde üretim yapan 40 çiftçi, aldiklari tohumlari toplam 133 dekar alanda toprakla bulusturdu. Üretim maliyetlerini büyük oranda düsüren çiftçiler yüksek verim elde edince, bu yil talep artisi yasandi. Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi, 2022 yilinda tohum destegini 27 tondan 50 tona çikardi. Bu sayede patates yetistirilen mahalle sayisi 24’e, arazi miktari 180 dekara, çiftçi sayisi da 65’e yükseldi.

Danismanlik hizmeti

Patatesin en çok yetistirildigi Vezirköprü ilçesinde, 13 mahallede 28 çiftçi üretim yapiyor. 25 ton tohum dagitilan ilçede 82 dekar alan kullaniliyor. Ilçelerde ekilen arazileri gezerek incelemelerde bulunan Samsun Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi’nda görevli ziraat mühendisleri, çiftçilere de danismanlik yapiyor.

Karacaoglan Mahallesi’ndeki patates tarlalarini dolasan Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Kanca, kontrollere araliksiz devam ettikleri bilgisini verdi. Kanca, “Belediyemizin öz kaynaklariyla yürüttügümüz patates yetistiriciliginin gelistirerek yayginlastirilmasi projesi kapsaminda 2020 ve 2021 yillarinda ilçelerimizdeki çiftçilerimize 27 ton tohum destegi verdik. Bu yil da 25 tonu Vezirköprü ilçemizde olmak üzere il genelinde toplam 50 ton tohumu dagitarak, ekimlerini sagladik. Suanda da yumrular büyümeye baslarken, arazilerdeki incelemelerimize de devam ediyoruz” dedi.



“Çok memnunuz, desteklerin devamini bekliyoruz”

Patates üreticisi Yavuz Çoban ise bu yil yüzde 20 verim beklediklerini kaydetti.

Çoban, “15 yildir tarimla ugrasiyoruz. Babamla birlikte ayçiçegi, bugday, sekerpancari ile sebze yetistiriyoruz. Bunun yaninda serada domatesimiz var. Büyüksehir Belediyesinin patates tohumu hibe desteginden yararlaniyoruz. 4 dönüm alanda üretim yapiyoruz. Sag olsunlar bizlere ker konuda katki sagliyorlar. Akilli ekim ve söküm bize makine tedarik ediyorlar. Bu sayede 1 saatte ekebiliyoruz. Pazar satisina yönelik yeterli miktarda rekolte elde ediyoruz. Çok memnunuz. Desteklerin devamini bekliyoruz. Büyüksehir Belediye baskanimiz Mustafa Demir’e de çok tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA