Mus'ta Afrika'yi Andiran Görüntüler

Mus’ta hava sicakliginin bunaltici seviyelere çikmasiyla mandalarin Karasu Nehri’ne girerek serinlemesi, Afrika’nin Serengeti bölgesini andiriyor.

Mus'ta Afrika'yi Andiran Görüntüler
Hasköy ilçesine bagli Karakütük, Umurca, Saribahçe ve Azikli köylerinde mandacilik yaparak geçimini saglayan vatandaslar, hava sicakliginin artisiyla hayvanlardan süt verimi alabilmek için onlari günde 2 defa Karasu Nehri’ne sokarak serinletmeye çalisiyor. Ögle saatlerinde suya giren mandalar, yaklasik 3 saat su içerisinde kaldiktan sonra tekrar otlatilmaya götürülüyor. Afrika’yi andiran sahneler, zaman zaman renkli görüntüler olusturuyor. Mandalarin su içerisinde serinlemeye çalistigi anlar, havadan görüntülendi.

“Bölgedeki civar köylerin yüzde 85’i manda besliyor”

Karakütük köyünde hayvancilik yapan vatandaslardan Erkan Kiliçaslan, geçimlerini tarim ve hayvancilikla sagladiklarini söyledi.

Yaz mevsiminde havanin çok sicak olmasi nedeniyle mandalarin günese karsi dayaniksiz oldugunu belirten Kiliçaslan, “Günde 2 defa hayvanlari suya sokuyoruz. Bu hem hastalik için hem de süt veriminin daha çok olmasi için iyi oluyor. Hayvanlarimiz üzerlerindeki tüm pislikleri attiklari için kolay kolay hastalanmiyorlar. Bölgedeki civar köylerin yüzde 85’i manda besliyor” dedi.



“Manda sütü daha saglikli oldugu için tercih ediliyor”

Manda sütünün daha fazla protein içerdigi için tercih edildigini kaydeden Kiliçaslan, “Sabah ve aksam 2 defa suya giriyorlar. Ortalama her getirdigimizde 3-4 saat suda kaliyorlar. Suyu çok seviyorlar. Hayvanlari biraksak sabaha kadar suyun içerisinde kalirlar. Otlatmak için zorla çikariyoruz. Manda yogurdu bu bölgede en çok tercih edilen besin kaynagidir. Manda yogurdunun 1 kilogrami, inek yogurdunun 3 kilogramina bedeldir” diye konustu.

Kaynak: İHA