Ilhan Irem Hayatini Kaybetti

Türk müziginin duayen ismi Ilhan Irem, tedavi gördügü hastanede hayatini kaybetti.

Ilhan Irem Hayatini Kaybetti
Türk müziginin usta ismi Ilhan Irem, saglik sorunlari nedeniyle kaldirildigi hastanede hayatini kaybetti. 2016 yilinda da hastaneye kaldirilan ünlü sanatçi Ilhan Irem, diyaliz makinasina baglanmisti.

Ilhan Irem kimdir?

1955 yilinda Bursa’da dünyaya geldi. Ortaokulda solfej ve san dersleri aldi, ancak 14 yasinda okul orkestrasinda solist olarak seçilmesiyle müzik hayatina girmeye basladi.

1970 yilinda mensubu oldugu Meltemler Orkestrasi, Milliyet Gazetesi’nin düzenledigi Liselerarasi Müzik Yarismasi’nda Marmara Bölgesi birinciligini kazandi. Bu dönemde Istanbul’daki pek çok profesyonel müzik grubundan teklif aldi ancak 1972 yilina kadar Bursa’da kaldi. Ayni kadro ile 1972’ye kadar Bursa Çelik Palas Oteli’nde ve Uludag diskolarinda dans müzigi sarkiciligini sürdürdü. Sanat hayatinda 70’li yillari "romantik dönem" olarak adlandiran Ilhan Irem, bu dönemde single plaklar ve romantik hit parçalar üretti. Plak firmasinin bestelerini baska sanatçilara söyletme istegini geri çevirdikten sonra yaptigi ikinci 45’ligi "Yazik Oldu Yarinlara - Haydi Sil Gözlerini" genç sanatçiyi bir anda Türkiye’deki en popüler sarkicilardan biri yapti. 1975 yilinda yayinlanan üçüncü 45’ligi "Anlasana" ile basarisini devam ettirdi. 1976 yilinda ilk uzunçalar çalismasi olan Ilhan Irem 1973-1976 yayinlandi. "Havalar Nasil", "Iste Hayat", "Son Selam", "Ayrilik Aksami", "Sen Bilirsin", "Bal Agizlim" gibi her yaptigi 45’lik liste basi oldu. 1973-1981 yillari arasinda toplam 10 adet 45’ligi yayinlandi ve 1979 yilinda yayinladigi senfonik yapidaki Sevgiliye uzunçalari ile Esin Engin’in aranjörlügünde ilk defa akademik bir çalismayla müzik yasaminda yeni bir yola sapti. Sevgiliye albümünde ilk defa kendi yazdigi sözler disinda bir Nazim Hikmet siiri olan "Hosgeldin Kadinim"i besteledi ve "Hosgeldin" adi ile seslendirdi. 1987 yilinda üçlemenin son bölümü olarak "Ve Ötesi" albümü ile "Uzaklarda Biri Var" (Denemeler) adli ikinci kitabi yayinlandi. Sonraki Dünden Yarina, 1989 yilinda ise Uçun Kuslar Uçun albümleri yayinlandi.

Ilhan Irem’in yeni sarkilardan olusan "Cennet Ilahileri" adli albümü 2006 yilinda yayinlandi. 2007 senesinde "Siyah Kugunun Sarkisi" isimli altinci kitabi "Senfonik Siir" alt basligiyla yayinlandi. 2008 yilinda çocuklar için hazirladigi "Tozpembe/Progressive Çocuk Sarkilari" isimli bir albüm yayinladi. Ilhan Irem, Türkiye’de son dönemde yasananlari kendi penceresinden kaleme aldigi "Günes Ülkesinin Karanlik Insanlari" isimli yedinci kitabini 2014 yilinda yayinladi.

Ilhan Irem sanat yasami boyunca 6 kez Altin Plak olmak üzere pek çok ödül aldi. Aralarinda Hey ve Ses de olmak üzere çesitli dergi, gazete ve kurumlar tarafindan pek çok kez "yilin erkek sanatçisi" ve "yilin sanatçisi" ödüllerine layik görüldü.

Birçok sarkisi ve albümü çesitli dergi, gazete ve kurumlar tarafindan "yilin sarkisi/yilin albümü" seçildi. Orta Dogu Teknik Üniversitesi psikoloji mezunu olan esi Hansu Irem ile 1 Ekim 1991 tarihinde evlenen Irem’in son dönem eserlerinin pek çogunun siirlerini esi yazdi. Çiftin çocugu yoktur.
Kaynak: İHA