Akdamar Adasi'nda Çok Dilli Konser

Van Kültür ve Turizm Il Müdürlügü ile Van Büyüksehir Belediyesi tarafindan Akdamar Adasi’nda Antakya Medeniyetler Korosu konseri düzenlendi.

Akdamar Adasi'nda Çok Dilli Konser


Gevas ilçesinde yer alan tarihi Akdamar Adasi’nda verilen konsere Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Hüseyin Bekmez, Emniyet Müdür Atanur Aydin, Gevas Belediye Baskani Murat Sezer, bazi kurum amirleri ve vatandaslar katildi.

Akdamar Adasi’nda düzenlenen konserde Antakya Medeniyetler Korosu tarafindan Türkçe, Kürtçe, Arapça, Ermenice, Farsça ve Ingilizce dillerinde ezgiler seslendirildi. Özellikle kardesligin vurgulandigi konser sonrasi bir açiklamada bulunan Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci, konusmasina Hazreti Mevlana’nin sözüyle baslayarak, “Ayni dili konusanlar degil aslinda ayni duygulari paylasan insanlar birbiriyle anlasir. Bu aksam burada bilmedigimiz dillerde türküler, sarkilar söylendi. Ama eminim ki buradaki bütün insanlar; kadiniyla erkegiyle, yaslisiyla genciyle hep ayni duygulari hissettiler. Hep ayni seyleri düsündüler. Bu, aslinda bizim büyük ve kadim bir millet olusumuzun ifadesidir” dedi.



Müzigin sanat dallar içerisinde insani en çok etkileyen sanat dali olduguna dikkat çeken Vali Balci, “Müzik, insani en çok etkileyen, insan ruhuna en çok nüfuz eden, onu iyilestiren, güzellestiren ve insanlari birbirine baglayan, milletin milleti olmasina katki saglayan en önemli sanat dallarindan biridir. Müzik aslinda Allah’a yapilan bir duadir” ifadelerini kullandi. Konusmasinda Türkiye’nin çok güzel bir ülke oldugunu belirten Balci, “Türkiye; dünyanin en güzel, insanlarinin yasadigi, yardimlasmanin, dayanismanin çok yüksek oldugu, kadiniyla, erkegiyle, yaslisiyla, genciyle, dogrusuyla, batilisiyla, kuzeylisiyle, güneylisiyle çok nitelikli, kiymetli insanlarin yasadigi bir ülkedir. Türkiye çok güzel bir ülkedir. Ben tekrar bu geceyi bizlere yasattigi için bu güzel duygular bize bizimle paylastigi için konumuzun kiymetli sefine tekrar çok tesekkür ediyorum. Emek verdikçe daha çok sevecegiz. Sevdikçe de daha çok emek verecegiz” diye konustu.



Kültür ve Turizm Il Müdürü Erol Uslu da, Van’in tarihiyle, güzellikleriyle kendini dünyaya anlatmaya hak ettigi bir kent olduguna vurgu yaparak, “Van, tarihi geçmisi kadim olan, yillarca farkli insanlarin yasamis oldugu Anadolu topraklarindan biridir. Bu bakimdan tarihi geçmisi göz önüne alinarak bugün çok sesli bir koroya Van ve Akdamar Adasi ev sahipligi yapiyor. Içerisinde Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Azericenin oldugu çok sesli bir koroyu Antakya’dan Van’a getirdik. Akdamar Adasi, hosgörünün temsil edildigi bir adadir. Hosgörüyü simgeleyen ada üzerinde yer alan kilisenin eteginde çok sesliligi ön plana alan Antakya Medeniyetler Korosunu getirerek, bunu perçinlemek ve dünyaya bu hosgörüyü, bu güzelligi yansitmak istiyoruz” seklinde konustu.



Gevas Belediye Baskani Murat Sezer de, Antakya Medeniyetler Korosu’nun verdigi konsere yogun bir ilginin gösterildigini ifade ederek, “Bu topraklarin ruhundan tecessüm eden güzelliklerin koro esliginde söylenisine taniklik ettik. Bu topraklar yillarca acilarla, çilelerle, istiraplarla anildi ama bugün güzelliklerle aniliyor. Insallah bu tip festivalleri devam ettirip, güzellikleri yasatmaya çalisacagiz” dedi.

Kaynak: İHA