Çekya'da Onlarca Ton Balik Telef Oldu

Çekya’nin güneydogusundaki Thaya Nehri’nde siyano bakterilerinin artmasi nedeniyle oksijensiz kalan onlarca ton balik telef oldu.

Çekya'da Onlarca Ton Balik Telef Oldu


Çekya’nin güneydogusundaki Thaya Nehri’nin Breclav bölgesinde hidroelektrik santrali yetkilileri, sabah saatlerinde baraj tribünün tikanmasi nedeniyle nehre geldiginde telef olan onlarca ton baligi fark etti. Bölgeye gelen itfaiye ekipleri ve balikçilar nehirdeki ölü çipura, levrek, sazan ve yayin baliklarini temizlemeye basladi.

Yakinlardaki Bulhary kasabasinda da su yüzüne ölü baliklarin çiktigi görülürken yetkililer, temizlenen baliklarin sadece su yüzüne çikanlar oldugu, ilerleyen günlerde suyun altinda kalan ölü baliklarin da su yüzüne çikacaginin tahmin edildigini söyledi.



Güney Moravya Itfaiye Sözcüsü Jaroslav Mikovska yaptigi açiklamada, “Maalesef onlarca ton balik telef oldu ve sayisinin daha da artmasini bekliyoruz. Sudan örnekler aldik ve inceleyecegiz fakat siyano bakterilerin sudaki oksijeni tüketmesi nedeniyle baliklarin öldügünü düsünüyoruz” dedi.



“Zarari hesaplamak çok zor”

Moravya Balikçilar Dernegi Genel Sekreteri Vaclav Haban, isçilerin ayni anda birden fazla yerde balik çikarttigini söyleyerek, "Bu nehirde ayni seviyede tekrar balik olusmasi çok zaman alacak. Ayrica ölü baliklarin sudan çikartilip imha edilmesinin maliyeti de çok yüksek. Olay nedeniyle ortaya çikan zarari hesaplamak çok zor” ifadelerini kullandi.

Çekya’da 2018 yilinda ayni bölgede bulunan Nesyt Göleti’nde asiri sicakliga bagli kuraklik ve baliklarin oksijensiz kalmasi nedeniyle 100 ton balik telef olmustu. 2020 yilinda ise Prerov bölgesindeki Becva nehrine siyanür sizmasi nedeniyle yaklasik 40 ton balik telef olmustu.
Kaynak: İHA