Özbekistan'da Anayasa Reform Plani Protesto Edildi

Özbekistan’da yapilmasi öngörülen anayasal degisikliklerin yanlis anlasilmasinin ardindan Karakalpakistan Cumhuriyeti’nde yüzlerce kisi tarafindan protesto düzenlendi.

Özbekistan'da Anayasa Reform Plani Protesto Edildi
Özbekistan’da 26 Haziran’da kamu tartismalarina sunulan anayasal degisikliklerine iliskin yasa tasarisi Karakalpakistan’da protestolara neden oldu. Karakalpakistan’in baskenti Nukus’ta toplanan yüzlerce kisi, anayasanin yeni redaksiyonundan Karakalpakistan Cumhuriyetinin statüsüne iliskin egemenlik ve cumhuriyetin genel referandumla ayrilma hakki ifadelerinin çikarilmasini protesto etti. Karakalpakistan hükümeti yaptigi açiklamada, protestocularin hükümet binalarini ele geçirmeye çalistigini ve polisin müdahale etmeye ve liderlerini gözaltina almaya basladigini duyurdu. Özbekistanli yetkililer ise 2 milyon nüfusa sahip eyalette düzenin yeniden saglandigini söyledi.



Özbekistan Içisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, vatandaslar tarafindan dün TSI 15.00’da anayasal reformlarin yanlis anlasilmasi sonucu baskent Nukus’ta yasadisi gösteri düzenlendigi belirtilirken, kamu düzeni ihlalinin önlenmesi ve suçlarin bastirilmasi için gösterinin yapildigi bölgeye çok sayida kolluk kuvvetlerinin sevk edildigi bildirildi.

Açiklamada, ayni gün kamu düzeninin yeniden saglandigi ve halk ile yasa ihlalinin kabul edilemezligine iliskin bilgilendirme çalismalarinin yapildigi kaydedildi.

Özbekistan Parlamentosunun Yasama Meclis Baskan Yardimcisi Odilcon Tociyev, Karakalpakistan’daki gösterilere iliskin yaptigi açiklamasinda, anayasal komisyon üyelerinin sosyal medyada paylasilan görüsleri analiz ederek durumu dikkatli bir sekilde takip ettiklerini bildirdi. Bir grup popülistin kiskirtici eylemlerin sonuç verecegini umarak sloganlar attigini ve halki sokaklara çikmaya çagirdigina isaret eden Tociyev, "Anayasal komisyon tarafindan sunulan yasa tasarisinin Karakalpakistanlilar dahil Özbekistan halkinin istekleri dogrultusunda olacagini vurguluyoruz" dedi.

Tociyev, anayasal komisyonun söz konusu olaylara iliskin resmi görüsünü bildirecegine isaret ederek, “Simdilik sunu söyleyebiliriz, provokatörlerin kaynaklari halkin iradesini açikladigi tribünler ve tartisma alanlari degil. Bu durumun daha ciddiye alinmasi gerektigini net bir sekilde anliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA