'Insaat Sektöründe Hareketlilik Basladi'

Dogan Grup CEO’su Erdogan Yildirim, yaz aylarinin gelmesiyle birlikte insaat sektöründe hareketli dönemin basladigini belirtti.

'Insaat Sektöründe Hareketlilik Basladi'


Yaz aylarinin gelmesiyle insaat sektöründe hareketlilik basladi.

Türkiye genelinde konut satislari Mayis ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 107,5 artarak, 122 bin 768 oldu. Verilere iliskin degerlendirmede bulunan Dogan Grup CEO’su Erdogan Yildirim, "TÜIK verilerini inceledigimizde, Türkiye genelinde konut satislari Mayis ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 107,5 artarak, 122 bin 768 oldu. Veriler yaz aylarinda insaat sektörünün oldukça hareketli geçecegini gösteriyor. Pandemi ile ilgili yasak kararlarinin birçogunun kalkmasi ve Türkiye’ye olan talebin her geçen gün artmasi nedeniyle yabanci yatirimcilar da ülkemizden konut almayi tercih ediyor” dedi.



Yabanci konut aliminda ilk sirada Istanbul’un yer aldigini belirten Yildirim, “TÜIK verilerine göre yabanci yatirimcilara yapilan konut satislari, Mayis ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 235,7 artarak 5 bin 962 oldu. Mayis ayinda yapilan toplam konut satislari içinde yabancilara yapilan konut satisinin payi yüzde 4,9 oldu. Ruslar yabanci konut aliminda Türkiye’yi en çok tercih edenler arasinda yer aliyor. Yabancilara yapilan konut satislarinda ilk sirayi Istanbul’un aldigini görüyoruz. Istanbul’dan sonra en çok konut alimi Antalya ve İçel ilimizdedir” açiklamalarinda bulundu.

"Gayrimenkul yeniden yatirim araci oldu"

Son dönemde gayrimenkulün yatirim araci olma özelliginin yeniden öne çiktigini belirten Yildirim, bu durumun konut satislarini artirdigini belirtti.

Artan maliyetlerin konut fiyatlarina yansidigini ifade eden Yildirim, “Insaat sektöründe maliyetler artti. Ancak insaat sektöründeki fiyatlarin artmasinda balon zamlarin da etkisi vardir. Ev sahibi olmak isteyenler hizli davranarak, konut almak için harekete geçiyor. Bu dönemde konut sahibi olmak isteyenleri özellikle fiyatlar konusunda dikkatli olmalari konusunda uyariyorum” dedi.



"Kredi destek paketleri de sektör de hareketlenmeye neden oldu"

Yildirim, “Geçtigimiz ay açiklanan kredi destek paketleri konut ihtiyacina yönelik taleplerin karsilanmasi yönünde olumlu hareketlenmeye neden oldu. Hem insaat sektörünü hem de konut sahibi olmak isteyenleri sevindiren destek paketi, oldukça avantajli sekilde yapilandirilmistir. TÜIK verilerine göre Mayis ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 177,8 artis göstermistir. Ayrica iç istihdam ve üretimin artmasi nedeniyle açiklanan paketler de insaat sektörüne oldukça fazla fayda saglamaktadir” dedi.

Kaynak: İHA