Amasyalilar Yenikapi'da Bulustu

Yenikapi’da Amasya’nin yöresel ürünlerinin tanitildigi “Amasyalilar Bulusuyor” etkinliginin açilisi gerçeklestirildi.

Amasyalilar Yenikapi'da Bulustu
Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari, “Osmanlinin asil kurulusu Çelebi Mehmet’te baslamistir, kurulus yeri de Amasya’dir. Ilimin esigi, bilimin merkezi olarak kabul edilmis” dedi.

Amasya Valiligi ve Belediye Baskanligi, Il Dernekleri Konfederasyonunun organize ettigi “Amasyalilar Bulusuyor” etkinliginin açilisi Yenikapi Etkinlik Alani’nda gerçeklestirildi.

Pandemiden dolayi yapilamayan etkinlige vatandaslar yogun ilgi gösterdi. Programa Amasya Valisi Mustafa Masatli, Belediye Baskani Mehmet Sari, davetliler ve vatandaslar katildi.

Programda konusan Vali Masatli, “Osmanli’nin 2’nci kurulusunun yapildigi Anadolu’da birlik ve beraberligin test edildigi, insanlarin bir araya gelip yeniden bir imparatorluga can verdigi sehir ise su anda çatisi altinda bulundugumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin de kurulus belgesinin imzalandigi dogum belgesi olan Amasya Tamimi’nin imzalandigi bir sehir. O bakimdan bizlerde ne ayrilik olur ne gayrilik olur. Amasya ayni zamanda erenlerin oldugu, evliyalarin oldugu Anadolu’da insanlari bir araya getiren mübarek zatlarin yasadigi bir sehir. Biz buraya birligimizi, beraberligimiz, bütünlügümüzü ve dayanismamizi tesis etmek için geldik. Bir arada güzel vakit geçirmek için geldik. Istanbul’umuza Amasya’mizi anlatmak için geldik. Bizler Türkiye cografyasini en iyi bilen idarecilerdeniz. Bazi cografyalarda tarim hakimdir, bazi cografyalarda sanayi hakimdir. Bazi cografyalarda da turizm hakimdir. Ancak bu 3 sektörü bir arada birlestiren insanlarin sikayet ederken bile nezaketen sikayet ettigi herhalde az il vardir” dedi.



“Ilimin esigi, bilimin merkezi olarak kabul edilmis”

Amasya’nin tarihine vurgu yapan Belediye Baskani Mehmet Sari, “Amasya 8500 yillik bir sehir. Osmanlinin Fetret Devrinde, Osmanlinin son döneminde Çelebi Mehmet tarafindan Osmanli yeniden kurulmus. Osmanlinin asil kurulusu Çelebi Mehmet’te baslamistir, kurulus yeri de Amasya’dir. Ilimin esigi, bilimin merkezi olarak kabul edilmis. 14 medeniyete ev sahipligi yapmis, hosgörülü bir sehirdir. Hosgörü sehridir, kadim bir sehirdir. 13 tane sehzadesi olmus. 13 tane sehzadesinin 7 tanesini Osmanliya padisah göndermis. Onlarda Osmanli’nin yükselis döneminde padisah olmus” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri, açilis kurdelesini kesti. Amasya Günleri’nin 3 Temmuz’a kadar devam edecegi ögrenildi.
Kaynak: İHA