Estonya'da Yeni Hükümet Kuruldu

Estonya’da Reform Partisi lideri Kaja Kallas liderliginde üçlü koalisyon hükümeti kuruldu. Anavatan Grubu ile Sosyalist Parti ise kabinede Reform Partisi’yle esit sayida bakanlik aldi.

Estonya'da Yeni Hükümet Kuruldu
Estonya’da Basbakan Kaja Kallas’in geçtigimiz hafta istifa etmesinin ardindan yeni hükümet kuruldu. Reform Partisi lideri Kaja Kallas yeniden basbakan olurken, koalisyonun diger üyeleri ise merkez solda yer alan Sosyalist Parti ve Anavatan Grubu oldu. Koalisyon ortaklarinin her birinin 5’er bakanla temsil edildigi 15 bakandan olusan yeni kabine, Estonya parlamentosunda yemin ederek göreve basladi.

Buna göre basbakanlik, hazine, savunma, tarim ve sosyal koruma bakanligi Reform Partisi’ne, disisleri, egitim ve bilim, adalet, kamu yönetimi, girisimcilik ve bilisim bakanligi Anavatan Grubu’na, içisleri, saglik ve çalisma, çevre, kültür, ekonomi ve altyapi bakanliklari ise Sosyalist Parti’ye verildi.



Haziran ayinda hükümet düsmüstü

Estonya Merkez Partisi (Keskerakond) ile Reform Partisi’nin olusturdugu bir önceki koalisyon hükümeti geçtigimiz haziran ayinda Basbakan Kallas’in Estonya’nin temel degerlerine karsi aktif faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle Estonya Merkez Partisi’nin 7 bakanini görevden almasiyla düsmüstü. Kallas yaptigi açiklamada, “Avrupa’daki güvenlik durumu Estonya’nin çikarlarini parti çikarlarinin üstüne koyamayan Merkez Parti ile isbirliginin devam etmesine imkan tanimiyor. Estonya’nin ortak degerlere dayali isleyen bir hükümete her zamankinden daha fazla ihtiyaci var" ifadelerini kullanmisti.

Yeni hükümet gelecek yil mart ayina kadar görev yapacak

Bakanlarin görevden alinmasi ile azinlik hükümetiyle yönetilen ülkede Basbakan Kallas, Anayasa geregi yeni hükümetin kurulabilmesi için geçtigimiz hafta istifa etmisti. 2018’den bu yana partisine liderlik eden 44 yasindaki Kallas, basbakanlik koltuguna ise 2021 yilinda oturmustu. 101 sandalyeden olusan Estonya parlamentosunda yeni hükümet önümüzdeki yil mart ayinda yapilacak genel seçimlere kadar görev yapacak.
Kaynak: İHA