Avrupa'nin Güneyi Sicak Hava Dalgasina Teslim

Avrupa’da sicak hava dalgasinin etkisiyle binlerce kisi hayatini kaybederken, meydana gelen orman yanginlarinda 100 bin hektardan fazla alan yandi. Ingiltere’de sicakliklarin ilk kez 40 dereceyi geçmesi beklenirken, Irlanda’da 135 yilin en sicak günü yasandi.

Avrupa'nin Güneyi Sicak Hava Dalgasina Teslim
Avrupa’nin güneyinde binlerce can kaybina ve orman yanginlarina neden olan sicak hava dalgasi etkisini sürdürmeye devam ediyor. Asiri sicaklar, Ingiltere ve Irlanda da dahil olmak üzere kuzey Avrupa’ya dogru ilerliyor. Avrupa Birligi (AB) yetkilileri ise alarma geçti.

Sicak hava dalgasi nedeniyle Portekiz, Ispanya ve Fransa gibi Avrupa’nin güneyindeki ülkelerde kirsal alanlarda yüzbinlerce hektarlik ormanlik alan küle döndü. Ispanya ve Portekiz’de sicak hava nedeniyle can kaybi sayisi toplamda bini asti. Ingiltere’de ise kirmizi alarm verilerek, ulusal acil durum uyarisi yayinlandi.

Ispanya’da 70 bin hektardan fazla alan yandi

Ispanya, bir haftadan fazladir süren sicak hava dalgasinda 30 farkli noktada çikan orman yanginlariyla mücadele ediyor. Yanginlar sirasinda su ana kadar 2 bin hektarlik alanin yandigi ve 1’i itfaiyeci olmak üzere 2 kisinin hayatini kaybettigi belirtildi. Resmi verilere göre, Ispanya’da bu yil simdiye kadar 70 bin hektardan fazla alanin yandigi ve bunun son 10 yilin en büyük rakami oldugu belirtildi. Yetkililer ayrica, Ispanya’da asiri sicaklar nedeniyle toplamda 510’dan fazla ölüm kaydedildigini söyledi.



Portekiz’de 659 can kaybi

Portekiz’de 47 dereceye ulasan hava sicakliklari ve çikan orman yanginlari nedeniyle binlerce hektarlik ormanlik alan yandi. Doga ve Ormanlari Koruma Enstitüsü’ne göre Portekiz’de bu yil 39 bin 559 hektar alan yandi. Portekiz hükümeti, asiri sicaklar nedeniyle geçen hafta 659 ölüm kaydedildigini aktarmisti.

Fransa’da 14 binden fazla kisi tahliye edildi

Fransa’daki yerel yetkililer, güneybati Fransa’daki Gironde bölgesinde devam etmekte olan orman yanginlarinin 14 bin 800 hektarlik alani yok ettigini ve bölgeden 14 binden fazla kisinin tahliye edildigini aktardi. Fransa’nin bazi bölgelerinde hava sicakligi 40 derecenin üzerine çikti. Yetkililer, sicakliklarin bazi bölgelerde 42 dereceye ulasabilecegine dair uyardi. Fransa, 38 bölgesi için mümkün olan en yüksek uyari olan “kirmizi alarm” yayinladi ve bölgede yasayan insanlari "son derece dikkatli olmaya" çagirdi.

Irlanda’da 135 yilin en sicak günü yasandi

Avrupa’nin güneyinde baslayan ve kuzeyine dogru ilerleyen sicak hava dalgasi bugün Irlanda ve Birlesik Krallik’i da etkisi altina aldi. Irlanda’da bugün hava sicakliginin 33.3 dereceye ulasmasiyla 1887’den bu yana son 135 yilin en yüksek hava sicakligi kaydedildi. Irlanda’nin baskenti Dublin’de ise hava sicakligi 33 dereceye ulasti.

Ingiltere’de sicakliklarin ilk kez 40 dereceyi geçmesi bekleniyor

Ingiltere’de bugün hava sicakliginin 38.1 dereceye ulasmasiyla yilin en yüksek sicakligi kaydedilmis oldu. Sicak hava dalgasinin etkisiyle hava sicakliklarin ilk kez 40 dereceye ulasacagi tahmin edilirken, ülkede bazi uçuslar ve demiryollari seferleri iptal edildi. Asiri sicaklarin sali günü de devam edecegi ve 40 dereceyi geçecegi tahmin edilirken, hükümet "ulusal acil durum" uyarisinda bulundu. Ingiltere’de 16 yasindaki bir genç asiri sicaklar nedeniyle hayatini kaybetti.

Meteoroloji Ofisinden iklim bilimcisi Dr. Nikos Christidis, "Bu duruma gelmeyecegimizi umuyorduk, ancak Ingiltere’de ilk kez 40 derecenin üzerinde bir sicaklik tahmin ediyoruz" dedi.



Asiri sicaklar havalimaninin pistinde tahribata yol açti

Ingiltere’nin baskenti Londra’da bulunan Luton Havaalani’nda asiri sicaklarin piste zarar vermesi nedeniyle tüm uçuslar pist onarilana kadar askiya alindi. Havaalanindan yapilan açiklamada, TSI 18.22’de uçuslarin askiya alindigi ve pistin TSI 20.05’de yeniden açildigi ifade edildi. Londra’nin merkezinin yaklasik 57 kilometre kuzeyinde bulunan havalimani, EasyJet, Wizz Air, Ryanair ve TUI gibi havayollari tarafindan kullaniliyor. FlightRadar24 sitesinin verilerine göre, yaklasik 14 uçus Luton’dan ögleden sonra Gatwick Havalimani ve Stansted Havalimani dahil olmak üzere diger havalimanlarina yönlendirildi.

Belçika, Almanya, Isviçre de alarmda

Belçika ve Almanya da önümüzdeki günlerde sicak hava dalgasinin etkilerini bekleyen ülkeler arasinda yer aliyor. Almanya’da ve Belçika’da çarsamba gününe kadar sicakliklarin 35 dereceye yükselmesi ve bazi bölgelerde sicakliklarin 40’a kadar çikabilecegi tahmin ediliyor. Isviçre hükümeti ise sicak hava dalgasi uyarisi yayinladi ve ülkenin büyük bir bölümünde ciddi tehlike altinda oldugunu belirtti.



AB yanginlari yakindan takip ediyor

AB, Avrupa’nin güneyindeki ülkelerde çikan orman yanginlarini yakindan izledigini ve hafta sonu Fransa ve Portekiz’e ek konuslandirmalar yapildigini açikladi.

AB’den sözcü Balazs Ujvari, "Bu benzeri görülmemis sicak hava dalgasi sirasinda durumu izlemeye devam edecegiz ve gerektiginde destegimizi seferber etmeye devam edecegiz" dedi.

Kaynak: İHA