Samsun 15 Temmuz'da Tek Yürek Oldu

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 6. yildönümünü Samsun’da çesitli etkinliklerle anildi.

Samsun’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri sabah sehitlik programlari ile basladi.

Daha sonra Büyük Cami’de Mevlid-i Serif okutuldu. Protokol üyeleri 15 Temmuz’da sehit olan Samsunlu sehitlerin ailelerine ziyaret gerçeklestirdiler. Etkinlik aksam saatlerinde Demokrasi ve Milli Birlik Yürüyüsü ile devam etti. 100’ü askinda kisi DSI 7. Bölge Müdürlügü önünden baslayarak Cumhuriyet Meydani’ndaki etkinlik alanina kadar yürüdü. Protokol üyeleri ve vatandaslarin katildigi yürüyüse mehter takimi öncülük etti.

Cumhuriyet Meydani’ndaki etkinlikler saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile start aldi. Sonrasinda Kur’an-i Kerim’ i Güzel Okuma yarisi birincisi Çarsamba Anadolu Imam Hatip Lisesi ögrencisi Hafiz Mustafa sehitler için Kur’an okudu. Okumasinin ardindan Il Müftüsü Seyfullah Çakir tarafindan dualar edildi. 15 Temmuz görüntülerinin izlenmesinin ardindan konusmalara geçildi.

“Bu ihanet akamete ugratilmistir”

Sahneye gelen Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Samsun en önemli sehirlerimizden bir tanesidir. Vatan, bayrak, devlet, millet bilincinin direkt omuzlari ve genlerinde tasiyan bir sehirdir. Bunun için bugün Samsun için ayrica bir kat daha önemlidir. Biz Samsun olarak birlik ve beraberlik olarak bu bilinçle yasamaya devam edecegiz. Bu sehirden 7’den 70’e hepimizi sorumluluklarimizin bilincindeyiz. Türkiye öyle bir ihanetle karsi karsiya geldi ki kendi içimizden bizi biz yapan dünyada bulunus amacimizi kullanarak, vatan evlatlari yetistirilerek ve devlete sizdirilip hemen tüm mekanizmalara sizma girisiminin Türkiye’yi Sevr noktasina götüren bu anlayisla birlikte bu ülkenin gelecegine kastedilmistir. Cumhurbaskanimizin öncülügünde sehitlerimiz ve milletimiz sayesinde bu ihanet akamete ugratilmistir” dedi.



“Milli Mücadele sehriyiz”

Son olarak konusmasi gerçeklestiren Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, "Hain darbe girisimi Cumhurbaskanimizin çagrisi ve 85 milyon vatandasin sokaklara dökülmesiyle bastirildi. O gün vatandaslar sokaga çikmadan önce sadece bir abdest almayi düsündü. Sehitlerimiz oldu. Onlar canlarini verdigi için bizler suan da buradayiz. Tabii Samsun deyince Milli Mücadele sehriyiz. 15 Temmuz’da bu basiretini tüm ülkemizde oldugu gibi göstermistir. Zor bir cografyadayiz. Cumhurbaskanimizin çagrisi ile hain FETÖ belasindan kurtulmus olduk. Tabii hiçbir zaman bitmedi. Tabii milli sanayimiz sahlandi. IHA, SIHA’larimiz sayesinden suanda Dogu’da, Güneydogu’da ve sinirlarimizin ötesinde basarili bir mücadeleyi güvenlik güçlerimiz vermeye devam ediyor” diye konustu.

Gecede AK Parti Samsun Milletvekilli Ahmet Demircan, Yusuf Ziya Yilmaz ve siyasi parti temsilcileri de birer konusma gerçeklestirdi. Konusmalarin ardindan sancak kosusunu tamamlayan sporcular, tasidiklari sancagi Samsun Valisi Zülkif Dagli’ya takdim etti. Sancagi öperek alnina koyan Vali Dagli, gençlere tesekkür etti. Program ardindan gazi ve ögrencilerin siir okumasi, mehter gösterisi, halk müzigi korosu dinletisi ile sürdü. Saatler 00.13’ü gösterdiginde Samsun’daki tüm camilerden sala sesleri yükseldi.

Anma etkinliklerine ayrica, Samsun Garnizon Komutani Topçu Kd. Albay Ibrahim Camci, Samsun Cumhuriyet Bassavcisi Mehmet Sabri Kiliç, Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal , Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, Il Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, , ilçe kaymakamlari, askeri ve mülki erkan, STK temsilcileri, sehit aileleri, gaziler, oda baskanlari ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA