Çekya'da Halide Edip Adivar Tablosu Sanatseverlerle Bulustu

Dünyaca ünlü Çek ressam Alfons Mucha’nin 1928 yilinda yaptigi yagli boya Halide Edip Adivar tablosu, ilk kez Çekya’nin baskenti Prag’da sanatseverlerle bulustu.

Çekya'da Halide Edip Adivar Tablosu Sanatseverlerle Bulustu
Çekya’nin Avrupa Birligi (AB) dönem baskanligi dolayisiyla Çekya Senatosu’nun himayesinde, Çekya’nin baskenti Prag’daki Waldstein Bahçesi sergi salonunda düzenlenen Alfons Mucha özel koleksiyonu sergisinde, Türkiye’nin Prag Büyükelçiligi’nin girisimleriyle dünyaca ünlü ressam Alfons Mucha’nin yaptigi yagli boya Halide Edip Adivar tablosu ilk kez sanatseverlerle bulustu. Sergide Adivar’in yagli boya tablosunun yani sira bizzat Alfons Mucha’nin çektigi Halide Edip fotografi ve kara kalem taslak çizimi de bulunuyor.

Tablonun yeri uzun süre bulunamadi

Uzun süredir yeri tespit edilemeyen ressam Alfons Mucha’nin Halide Edip Adivar tablosu, Prag’da yasayan bir Türk tarih arastirmacisi tarafindan ortaya çikti. Halide Edip Adivar portresi daha sonra Türkiye’nin Prag Büyükelçiligi girisimleri ile Mucha Vakfi yöneticileriyle iletisime geçilerek, Alfons Mucha özel koleksiyonu sergisine dahil edildi.

Dönemin dünyaca ünlü kadin haklari savunucusu olan Halide Edip Adivar’in esi Adnan Adivar ile birlikte ABD’li isadami Charles Richard Crane’nin araciligi ile dünyaca ünlü Çek ressam Alfons Mucha’nin daveti üzerine 1925 senesinde Prag’a gittigi ögrenildi. Adivar çiftinin, ressam Alfons Mucha ile dünyadaki siyasi gelismeler, edebiyat ve sanat üzerine fikir alisverisinde bulundugu ve Mucha’nin Adivar’in fikirlerinden etkilenmesi üzerine, Adivar’in bir yagli boya tablosunu yapmak istedigi kaydedildi. Çek ressam Mucha’nin önce Adivar’in fotografini çektigi 3 sene sonra ise 135x 81 santimetre ölçülerinde yagli boya tablosunu yaptigi ögrenildi.
Kaynak: İHA