Ulastirma Ve Altyapi Bakanligindan 1915 Çanakkale Köprüsü Açiklamasi

Ulastirma ve Altyapi Bakanligindan, 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili haberlere yapilan açiklamada, "Kullandigimiz Yap-Islet-Devret modeli sayesinde milletimizin cebinden bir kurus çikmadi” denildi.

Ulastirma Ve Altyapi Bakanligindan 1915 Çanakkale Köprüsü Açiklamasi
1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili çikan haberlere iliskin Bakanliktan yapilan açiklamada, Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin ülkeyi dünyanin lider ekonomileri arasina yükseltecek, milleti hak ettigi yere tasiyacak dev projeleri, devlet akli ve politikalarinin sonucu olarak planladigi, insa ettigi vurgulanarak, "Yalnizca Türkiye’mizin degil, dünyanin hizmetine sunuyoruz. Her projemizde oldugu gibi, 1915 Çanakkale Köprüsü’yle de yatirim, üretim, istihdam ve ihracat odakli büyüme stratejimizi destekliyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de dâhil oldugu, son 20 yilda hayata geçirdigimiz, ülkemizin 100 yillik altyapi ihtiyacimizi karsilayan tüm projelerimizle gurur duyuyoruz” denildi.

“Kullandigimiz Yap-Islet-Devret modeli sayesinde milletimizin cebinden bir kurus çikmadi”

Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin bu projeler ile gurur duydugunu ancak her seferinde karalama ile karsi karsiya kaldigina dikkat çekilerek su ifadelere yer verildi:

“1915 Çanakkale Köprüsü ile ülkemizin ticaret ve sosyal hareketlilik için çok önemli bir güzergahina dev bir yatirim yapilmistir. Kullandigimiz Yap-Islet-Devret modeli sayesinde, yapim asamasinda devletimizin kasasindan, milletimizin cebinden bir kurus çikmadi. Ancak; Türkiye’miz, Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyolu ile 2 milyar 545 milyon avro bedelli bir yatirima sahip oldu."

Köprünün açildigindan bu yana 4 ay geçmedigine dikkat çekilen açiklamada, bu süre zarfindan devlet kasasindan henüz 1 kurus dahi çikmadigi vurgulanarak, “Fizibiliteler 3-5 aylik yapilmaz, isletme süresi için yapilir. Yapim, isletme ve finans maliyetlerini esas alan bir finansman modeli için yarisma yapildi ve kamu açisindan en uygun olan teklif seçildi. Diger projelerde oldugu gibi ilerleyen yillarda garanti rakamlari da asilacak, devlete ek gelir getiren projelerden biri olacaktir. Üstelik mühendislik ve tasarim açisindan essiz, dünyadaki en büyük ulasim projelerinden biri olan bu eserimiz, istihdama, turizme, ticarete, kültüre ulusal ve uluslararasi alanda saglayacagi katkilarla, milletimize, çevreye, ülke ekonomisine ve dünyaya sunacagi deger ile essiz bir yapidir” ifadeleri kullandi.

Yillik toplam 415 milyon avro tasarruf

1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu ile yillik toplam 415 milyon avro tasarruf saglandigi bilgisine yer verilerek zamandan 382 milyon avro, akaryakit tüketiminden 31 milyon 300 bin avro ve 3.234 agaca es deger, karbon salimindaki azalmayla, çevresel olarak 1 milyon 900 bin avro” tasarruf saglandigi açiklandi. Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun üretime etkisinin 5.362 milyar avro, GSYH (Gayrisafi Yurt Içi Hasila) etkisi 2.442 milyar avro, istihdama yillik etkisi 118.209 kisi oldugunu belirtildi.

Kurban Bayrami’nda ve Arefe gününde kullanilan araç istatistikleri de paylasilarak, “18 Mart’ta hizmete aldigimiz Köprü’müzü, Kurban Bayrami arifesi dahil olmak üzere 5 günde ortalama 14 bin araç kullandi. Daha önce defalarca belirttigimiz gibi; 2022 yili itibariyla Kamu-Özel Is Birligi (KÖI) ile hayata geçen otoyol projelerinde garanti ödemelerinde düsüs egilimi baslayacak. Bu projelerde 2024’te ‘basa bas noktaya’ gelinecek, 2025’ten itibaren ise devletimiz gelir elde etmeye baslayacak. Tüm bunlara ragmen, 1915 Çanakkale Köprüsü de dâhil olmak üzere KÖI projeleri ile ilgili birçok kez kamuoyuna yapilan bu bilgilendirmeler görmezden gelinmeye devam edilerek yalan, iftira, karalama ile eserlerimiz, projelerimiz, karartilmaya çalisiliyor” ifadeleri kullandi.

"Biz onlari kamuoyunun vicdanina ve adalete havale ediyoruz"

Açiklama söyle devam etti:

“CHP’li vekillerin ugrak adresi olan, araç geçislerini yerinde saymaya üsenmedikleri Osmangazi Köprüsü’nü Kurban Bayrami arifesinde 81 bin araç kullandi. Köprü ve Istanbul-Izmir Otoyolu’nu son 6 ayda ortalama günlük 46 bin araç kullandi, garanti sayilari asildi. ’Kimse oradan uçmaz’ denilen Istanbul Havalimani, 2021 yilinda 36 milyon 988 bin 563 yolcuya hizmet vererek Avrupa’nin en yogun havalimani oldu. Havalimani’miz ilk isletme yilinda, garanti edilen 233,1 milyon avroluk Dis Hat Yolcu Gelirini asti ve Hazine’ye 22,4 milyon avro tutarinda ek ödeme yapildi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, sagladigi günlük 60 binden fazla araç geçisi ile Kamu Özel Isbirligi’nin en güzel örneklerinden biri oldu. Bogaz geçis trafigi rahat bir nefes aldi. Antalya Havalimani’nin kapasite genisletmesi ihalesi için öngörülen 8,5 milyar euronun ilk ödemesi olan yaklasik 2,138 milyar euro 28 Mart 2022 tarihinde Hazine’ye aktarildi. Cumhuriyet tarihinde görülmemis bir alt ve üst yapi kalkinma hamlesi baslatmanin herkese nasip olmayacagini biliyoruz. 20 yilda ulastirma ve haberlesme alaninda ne yatirim yaptirsak, bunlarin hepsinden rahatsiz olduklarinin farkindayiz. Ancak bu, sessiz kalacagimiz anlamina gelmiyor. Evet, biz onlari kamuoyunun vicdanina ve adalete havale ediyoruz. Ancak unutulmasin ki; ne milletimize hizmet etmekten vazgeçeriz ne de bu müfterilerle mücadele etmekten. Gerçekler ortada, yalanin, iftiranin, çarpitmanin ömrü kisa. Onlar 20 yildir yaptiklari gibi yalanlarina sarila dursunlar, bizler dev eserlerimizle milletimize fayda saglamaya devam edecegiz. 20 yildir hiçbir yalan bunu engelleyemedi, bundan sonra da engelleyemez.”
Kaynak: İHA