Trabzon'da 'Katil Salyangoz' Istilasi

Dünyada ’katil salyangoz’ ya da ’Ispanyol salyangozu’ olarak bilinen Arion Vulgaris türü Trabzon’un Düzköy ilçesinde tarim ürünlerini tehdit ediyor.

Trabzon'da 'Katil Salyangoz' Istilasi
Trabzon’da tarim ürünlerinde ’Vampir kelebek’ ve ’Drakula’nin ardindan ’katil salyangoz’ ya da ’Ispanyol salyangozu’ olarak bilinen Arion Vulgaris türü istilasi yasaniyor. Özellikle Düzköy ilçesindeki her mahallede varligini gösteren katil salyangoz tarim ürünlerini tehdit ediyor. Günesten kaçan, yagmurda ise adeta saldiriya geçen salyangoz özellikle patates, fasülye ve lahana gibi ürünlere zarar veriyor. Yaklasik 4 yildir ilçede etkisini gösteren salyangoz türü ile mücadele etmeye çalisan yöre sakinleri yetkililerden yardim istiyor. Dünyada tarim ürünlerinde en tehlikeli ve zararli canli olarak bilinen Ispanyol salyangozu bir seferde yaklasik 400 yumurta birakiyor.

Düzköy ilçesindeki Yenimahalle muhtari Halil Aydin, Ispanyol salyangozu ile 3-4 yildir mücadele ettiklerini belirterek, “Ispanyol salyangozu diger adiyla katil salyangoz olarak bilinen canli 3-4 yildan beri bölgemizde görüldü, 3-4 yildir da bu zararli ile mücadele ediyoruz. Diger mahallelerin hepsinde de görülmeye basladi.

Çok hizli bir sekilde üreyen isgalci bir zararli. Bununla ilgili tam olarak bilimsel bir çalisma yapilmadi mavi bir ilaç vuruyoruz. Yagmurlu, çiseli havalarda tamamen saldiriya geçiyor. Günesli, kuru havalarda görülmüyor topraga girip kayboluyor. Dolayisiyla bu zararli ile ilgili fazla bir bilgi sahibi degiliz. En büyük zarari büyümekte olan patates, fasulye, lahanaya veriyor. Diger sebzelere de zarar veriyor ancak en çok zarari patates, fasulye, lahanaya veriyor. Bu konuda fazla bilgimiz yok 3-4 yildir bu zararli ile mücadele veriyoruz" dedi.



"Bu illet ile 3-3,5 yildir ugrasiyoruz"

Büyükmahalle muhtari Ali Türeli ise, Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügü’nden gönderilen ilaç ile mücadele ettiklerini ancak yeterli olmadigini dile getirerek, “Bu illet ile 3-3,5 yildir ugrasiyoruz. Elimizden geldigince kendi çabalarimizla ugrastik. Bununla ilgili Il Tarim Müdürlügü nereden kaynaklandigini belirlemek için bizden numune istediler. Bir kavanozun içerisine 3-4 tane koyarak gönderdik. Samsun’a gönderildi incelediler 3-4 ay sonra tekrar bizden numune istediler Izmir’e gönderilecegini söylediler. Bunun arastirmasi yapildi. Devlet olarak biz belki yardim alamadik ama bu konuda gerek ilçe tarim, gerekse kaymakamlik bize elinden geldigince yardim yapti. Su anda bize 150 kilogram kadar ilaç gönderdiler. Bu ilaci vatandaslarimiza dagittik ancak yeterli degil çok daha fazlasi lazim. Vatandaslarimizi ne kadar uyariyorsak he beraber mücadele edelim onlar ellerinden geldigini yaptilar fakat biz devlet olarak devletten bu konuda yardim dilegimizi iletiyoruz" seklinde konustu.



"Ince tuzu üzerine atiyoruz eritiyor, öldürüyor"

Ispanyol salyangoza tuz ile çözüm bulduklarini vurgulayan Türeli, "Bu zararlinin en çok sevdigi seker dedigimiz fasulye. Fasulyenin her türlünü yiyor ancak seker fasulyesinin daha fazla seviyor. Bunun yani sara lahana, patates. Önceleri fasulyemizi dikerdik ürününü alirdik simdi 3-4 defa dikiyoruz hala daha sonuç elde edemedik. Vatandas olarak bizim de yapmamiz lazim, devletimizin de bize yardim etmesi lazim. Kendimiz gelistirdigimiz yöntemle yemeklerde kullandigimiz ince tuzu üzerine atiyoruz eritiyor, öldürüyor. Ancak bire bir mücadele biraz zor. Yagmurlu günde yollar dahi araçlar ezerek geçiyor bayagi fazla var. Üç yildir mücadelesini veriyoruz ilçe tarima gittigimde bu artmadan önlemini alalim dememize ragmen onlarda ellerinden geleni yapti ancak bir sonuç elde edemedik. Devletimize sesleniyoruz bizi bundan kurtarin da nasil kurtaracaksaniz kurtarin bayagi sikinti vermeye basladi" diye konustu.



"Bu zararlidan üç yildir kurtulamadik simdi de her tarafa yayildi"

Yöre sakinlerinden üretici Ayse Türeli de, “Fasulyelerimizi 5 kez dikmemize ragmen hiç olmadi. Bu zararli patatesleri dahi yedi bir sey birakmadi. Bu zararlidan üç yildir kurtulamadik simdi de her tarafa yayildi. Mezarliklar dahil evin içine bile yayildilar. Özellikle yagmurlu havada çikiyor. Simdiye kadar böyle bir sey yasamadik. Bu sene daha fazla. Bununla mücadele etmede imkanimiz yok" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA