Dokuz AB Ülkesinden Israil'e Ret

Avrupa Birligi (AB) üyesi dokuz ülkenin Disisleri Bakanliklari yayinladiklari bir ortak bildiri ile Israil’in Filistinli alti sivil toplum kurulusunu terör örgütü olarak tanimlama taleplerini reddettigini duyurdu.

Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Irlanda, Italya, Hollanda, Ispanya ve Isveç Disisleri Bakanliklari sözcülerinin "Filistin Sivil Toplum Kuruluslarina Iliskin Ortak Açiklama" basligiyla yayimlanan bildiride Israil’in söz konusu STK’lara iliskin yeterli delil sunamadigi bildirildi.

Dokuz ülkenin ortak bildirisinde: "22 Ekim 2021’de Israil alti Filistinli sivil toplum örgütünü terör örgütü olarak tanimlamisti. Terörizm suçlamalari veya terörist gruplarla baglanti her zaman azami bir ciddiyetle ele alinmalidir. Bu nedenle tanimlamalarin dikkatli ve kapsamli bir sekilde degerlendirilmesi gerekiyordu. Israil’den, bu STK’lari ’terörist örgütler’ olarak belirleme karari temelinde alti Filistinli STK’ya yönelik politikamizi gözden geçirmemizi hakli çikaracak önemli bir bilgiye rastlanmamistir’’ ifadelerine yer verildi.

Açiklamanin devaminda: "Bunun aksini kanitlayacak belgeler olursa ona göre hareket ederiz. Böyle bir kanitin olmamasi durumunda, söz konusu sivil toplum kuruluslari için isbirligimizi ve güçlü destegimizi sürdürecegiz. Demokratik degerlerin yayginlastirilmasi ve iki devletli çözüm için özgür ve güçlü bir sivil toplum vazgeçilmezdir" denildi.
Kaynak: İHA