Kalp Krizi Riskini 'Gözünden' Taniyor

Dinamik damar analizi cihazi, hastanin göz damarlarindan kalp krizi riskini ölçüyor. Medicana International Izmir Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Gökhan Kerci, “Akilli saatler, kalp krizi riskinizi söylemez. Kalp krizi geçirirken size ‘Kalp krizi geçiriyorsunuz’ der. Bu cihaz ise kriz gerçeklesmeden önce riskin olusma ihtimalini orantisal olarak veriyor” dedi.

Kalp Krizi Riskini 'Gözünden' Taniyor
Medicana International Izmir Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Gökhan Kerci, kardiyak riskleri ortaya çikaran dinamik damar analizi yapan cihazi anlatti. Cihazin amacinin kardiyak riskleri ortaya çikarmak oldugunu vurgulayan Kerci, “Vücudumuzdaki bütün damarlar cilt altindadir. Sadece gözdeki damarlar çiplak gözle görülebilir. Bu cihaz, çiplak gözle görebildigimiz damarlari inceleyerek damarlarin genisleyebilme ve daralma özelliklerini tespit etmeye veya ven ve arterlerin mevcut kalinliklarini karsilastirip kisinin kardiyak açidan riskli olup olmadigini anlamaya yariyor. Yani kisaca bu cihaz, kisinin gözündeki damarlara bakarak kalp krizi geçirme riski konusunda diger bulgulara ek olarak bilgi veriyor. Akilli saatlerin içinde analiz yapabilen sistemler, sadece kalp hizi gibi parametrelere bakabilir. Damarin fonksiyonlarini gösteren bir uygulama degildir. Kalp krizi riskinizi söylemez. Kalp krizi geçirirken size ‘Kalp krizi geçiriyorsunuz’ der. Bu cihaz ise kriz gerçeklesmeden önce riskin olusma ihtimalini orantisal olarak veriyor. Kardiyovasküler sistem cerrahisi geçirecek olan veya tansiyon, diyabet, nefrolojik problemleri olan hastalarin sistemik regülasyonlarinin ne kadar iyi olup olmadigini, gerekiyorsa daha agresif tedaviye ihtiyaç olup olmadigini veya geçirecekleri bir cerrahide sonucun kötüye gitme ihtimalinin ne kadar yüksek oldugu konusunda hekimlerimize ek olarak fikir veriyoruz” diye konustu.



“Gelecegi öngörmemizi sagliyor”

Cihazin Türkiye’de iki tane oldugunu ifade eden Kerci, sözlerini söyle sürdürdü: “Bu cihaz, gelecegi bir miktar daha öngörmenizi sagliyor. Alinacak risklerin hangi asamada alinmasi gerektigi konusunda kalp damar cerrahlarina destek veriyor. Nefroloji, romatoloji gibi diger branslarda ise hastanin regülasyonunun nasil gittigini gösteriyor. Hekimlerimiz bazi parametrelere zaten bakiyor ama ayni zamanda bizden aldigi bu bilgilerle hastanin diyetine, sekerine, nefrolojik problemlerine ne kadar riayet ettigini tespit etmis oluyor. Biz bu cihazi kullanmadan önce hastanin görme muayenesini yapiyoruz. Göz bebeklerini büyütüyoruz. Arter ve venleri tespit ediyoruz. Arter ve venlerin arasindaki öncelikli oranlara bakiyoruz. Buradaki arter ven oranlari uzun süreli yüksek tansiyon geçirmis hastalarda damarlarin incelmesinden dolayi büyür. Bu bize ön bilgi veriyor. Daha sonra isik veriyoruz. Damarlarda genisleme ve daralma fonksiyonlari oluyor. Damarlarin genislemesindeki büyüklük bize hastanin endotel hücresi fonksiyonunu söylüyor. Bu fonksiyon da bütün damarlarimizin sagligini gösteren en önemli faktör.”

“Oran ne kadar yüksekse fonksiyonlar o kadar iyi demek”

Cihazin kalp krizi riskini oran olarak vermedigini de sözlerine ekleyen Kerci, “Biz bu cihazla hastaya ‘Yüzde 30 ihtimalle kardiyovasküler kriz geçireceksiniz’ demiyoruz. Biz sadece genisleme ve daralma oranlarini vererek bunun yüzde 100 normal ile hiç normal olmadigi ile ilgili yüzdelik söylüyoruz. Bizim verdigimiz oran ne kadar yüksekse fonksiyonlar o kadar iyi demek. Bu ne kadar düsükse hasta o kadar kendini kontrol etmemistir ve herhangi bir cerrahide ciddi bir tehlike ile karsi karsiya olabilir demektir” bilgisini verdi.
Kaynak: İHA