Iranli Gubari Hat Sanatçisindan Dünyanin En Küçük Kuran-I Kerimi

Iranli gubari hat sanatçisi Raein Ekber Khanzadeh, dünyanin en küçük Kuran-i Kerim’ini yazdi.

Iranli Gubari Hat Sanatçisindan Dünyanin En Küçük Kuran-I Kerimi
Iran’in baskenti Tahran’da yasayan 41 yasindaki Iranli gubari hat sanatçisi Raein Ekber Khanzadeh, çiplak gözle görülenden 30 kat daha küçük harfleri okuyup yazabiliyor. Kuran-i Kerim ayetlerini sadece büyüteç yardimiyla okunabilen 1,6 en ve 2,1 boyuna sahip altin ve gümüs plaka üzerine yazan Khanzade’nin yazilari bu plakalarla da sinirli degil. Khanzade ayni zamanda pirinç tanesi, seker parçasi, küçük bir çay yapragi hatta saç teli gibi küçük cisimlerin üzerine de 160 satir Kuran-i Kerim yazabiliyor. Yaklasik 22 yildir Gubari hat sanatiyla ilgilendigini belirten Khanzadeh, “Dünyanin en küçük Kuran-i Kerim nüshasini 1,6 eninde, 2,1 santimetre boyunda ve 6 kilogram agirliginda 24 ayar altin plak üzerine naksettim” dedi.



“Büyüteç veya mikroskop kullanmiyorum”

Yazilarini yazarken büyüteç kullanmadiginin da altini çizen Khanzadeh, “Tüm Kuran-i Kerim ayetlerini altin veya gümüs plaklar üzerine kendi ellerimle ve herhangi bir büyüteç veya mikroskop kullanmadan Hattat Osman Taha’nin hat teknigini kullanarak yapiyorum” ifadelerini kullandi. Khanzadeh, “Kuran-i Kerim ayetlerini saç teli, seker taneleri veya pirinç üzerine de yazabiliyorum. Pirinç tanesi üzerine 160 hat kuran ayetini çiplak göz ile yazdim” açiklamasinda bulundu. Bu sanatin insanlarin ilgisini çektigini de söyleyen Khanzadeh, “Kuran-i Kerim ayetleri ile bu sanati icra etmek insanlarin ilgisini çekiyor. Kuran-i Kerim’in güzelliklerini dünyaya göstermek beni mutlu ediyor. Islam ve Kuran-i Kerim’den haberdar olmayan bir çok Hristiyan bu eserleri gördüklerinde merak ediyor ve evlerinde Kuran-i Kerim bulunduruyorlar. Bu isi yapmayi seviyorum” ifadelerini kullandi.

“Ilk olarak Türkiye’de sergilemek isterim”

Dünyanin en büyük Kuran-i Kerim’ini de hali hazirda yaptigini söyleyen Khanzadeh, “Dünyanin en büyük Kuran-i Kerim’i üzerinde de çalisiyorum ve 3 aya kadar sergileyecegim. Ayrica Türkiye’yi çok seviyorum. Türkiye’yi 2 kez görme firsatim oldu. Dünyanin en büyük Kuran-i Kerim nüshasini bitirdigimde bunu ilk olarak Türkiye’de sergilemek isterim” dedi.

Kaynak: İHA