Ingiltere'nin Yeni Basbakani 5 Eylül'de Açiklanacak

Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in istifasinin ardindan Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve Ingiltere Basbakani 5 Eylül’de açiklanacak.

Ingiltere’de Muhafazakar Parti tarafindan yapilan açiklamada, parti üyeleri arasinda yapilacak oylamanin ardindan Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in yerine geçecek kisinin 5 Eylül’de açiklanacagi bildirildi.

1922 Komitesi Baskani Graham Brady yaptigi açiklamada, parti liderligi için adaylik basvurularinin Sali günü alinacagini ve Çarsamba günü de ilk oylama sürecine baslanacagini belirtti.

Muhafazakar Parti tarafindan kabul edilen kurallara göre, partinin yeni lideri olmak için Sali günü aday olacak milletvekillerinin, Muhafazakar Parti’deki 358 milletvekilinden 20’sinin destegini almasi gerekiyor. Adaylarin bir sonraki sürece geçmesi için ise, Çarsamba günü yapilacak ilk oylamada en az 30 oy almasi gerekiyor. Bu sayiyi elde edemeyen milletvekilleri Çarsamba günü elenmis olacak.

Çarsamba günü yerel saatle 13:30 ve 15:30 arasinda yapilacak ilk oylamanin ardindan sonuçlar ayni gün içinde açiklanacak ve ikinci oylama ise Persembe günü yapilacak. 5 Eylül’le kadar yalnizca 2 milletvekili kalacak sekilde elemeler devam edecek. Graham Brady, rakamlar yeterince hizli düsmezse önümüzdeki hafta Pazartesi günü daha fazla oylama yapilacagini söyledi.



21 Temmuz’a kadar yalnizca 2 adaya indirgenecek olan oylamanin 5 Eylül’de sonuca varacagini söyleyen Brady, bunun yaz boyunca rekabete izin verecek “tamamen makul” bir zaman çizelgesi oldugunu söyledi.

Ayrica, yeni Muhafazakar Parti lideri belirlenene kadar Basbakan Boris Johnson’in görevine devam edecegi belirtildi.

Su ana kadar Muhafazakar Parti’nin yeni lideri olmak için 11 milletvekili adayligini açikladi.

Yeni lider olmak isteyen Muhafazakar Parti üyeleri arasinda Eski Maliye Bakani Rishi Sunak, Ticaret Bakani Penny Mordaunt, Muhafazakar Parti Milletvekili Tom Tugendhat, Disisleri Bakani Liz Truss, yeni Maliye Bakani Nadhim Zahawi, Milletler Toplulugu Bakani Jeremy Hunt, eski Iskan ve Topluluklar Dairesi Esitlik Bakani Kemi Badenoch, eski Saglik Bakani Sajid Javid, Ingiltere ve Galler Bassavcisi Suella Braverman, Ulastirma Bakani Grant Shapps ve Muhafazakar Parti Milletvekili Rehman Chishti oldu. Içisleri Bakani Priti Patel’in ise adayligini koymak üzere düsündügü öne sürüldü.

Ingiltere basinina göre, su anda Rishi Sunak ve Penny Mordaunt’un diger Muhafazakar Parti liderlerine göre daha fazla oy alacagi tahmin ediliyor. Oylamanin 2019 liderlik seçimleri sirasinda ihtiyaç duyulan 10 oy barajindan 20’ye çikarilmasiyla sonuca daha hizli ulasilmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA