Günübirlik Gezi Tekneciligi Risk Altinda

Deniz turizmi alaninda çalismalar yapan Dr. Neslihan Paker, ‘Günübirlik Gezi Tekneciligi’ üzerine yaptigi arastirma hakkinda açiklamalarda bulundu. “Günübirlik gezi tekneciliginin ekonomik sürdürülebilirligine dair sektörde ciddi bir kaygi basladi” diyen Paker, “Müsterilerin yasadigi ekonomik güçlükler nedeniyle hizmet talebinin azalmasi ve dolayisiyla yasanan kazanç kayiplari sektörde ayakta kalmayi tehdit ediyor” ifadelerini kullandi.

Günübirlik Gezi Tekneciligi Risk Altinda
Deniz turizmi alaninda uzman Dr. Neslihan Paker, ‘Günübirlik Gezi Tekneciligi’ üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Serim Paker ile birlikte devam ettirdikleri bilimsel arastirma projesinin detaylarini paylasti. Günübirlik teknelerin özellikle yurtdisi baglantili teknik parçalarin tedarigi konusunda yasadiklari güçlüklerin maliyetleri artirdigini ifade eden Paker, “Isletmeler tur fiyatlarinin artmasi disinda bir seçenek göremiyor. Müsterilerin fiyata karsi hassasiyetini dikkate aldiklarinda ise karamsarlar. Kayit disi çalisan tekneler pazardaki haksiz rekabeti artirarak sektörün yasadigi güçlükleri ise daha hissedilir kiliyor. Ekonomik riskler bir yana, sektörde zaten tecrübeli ve nitelikli çalisan istihdami zor” diye konustu.

"Büyük tekneler problem yasamaya devam edecek"

Özellikle orta gelirli yerli müsteri grubunda ekonomik sebepler dolayisiyla bir kayip beklendigini belirten Izmir Kavram Meslek Yüksekokulu Lojistik Program Baskani Dr. Ögr. Üyesi Neslihan Paker, “Özel günübirlik tekne turunun pandemi dolayisiyla büyüyen pazar diliminin ise varligini sürdürecegi düsünülüyor. Kitle turizminin yaygin oldugu Antalya bölgesi gibi pazarlarda büyük teknelere talebin baki kalacagi ancak diger bölgelerde büyük teknelerin problem yasamaya devam edecegi öngörülüyor” dedi.

"Belirli bir ekonomik seviyenin altindaki kesim için oldukça güçlesecek"

Paker açiklamalarini söyle sürdürdü:

“Bazi tekne sahipleri küçük gruplarla tur yapmanin aslinda kendileri için daha uygun bir seçenek oldugunu düsünüyor. Ancak bu durumda ürünün kisi basina fiyati yükselecegi için, hizmetin ekonomik olarak ulasilabilirligi belirli bir ekonomik seviyenin altindaki kesim için oldukça güçlesecek. Ayrica kapasitesini tam kullanamayan büyük teknelerin nasil hayatta kalacagi da bir soru isareti.”
Kaynak: İHA