Saruhanlar Köyünün Sosyo-Ekonomik Tarihine Dair Akademik Makale

Kütahya’nin Gediz ilçesinde Saruhanlar köyünün, ’19. yüzyil sosyo-ekonomik’ tarihine dair akademik makale yayinlandi.

Saruhanlar Köyünün Sosyo-Ekonomik Tarihine Dair Akademik Makale
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Akademisyenlerinden Gedizli tarihçi tarafindan kaleme alinan çalismanin Osmanli arsiv kayitlarina göre hazirlandigi ögrenildi.

Köyün 1600’lü yillarda kurulduguna iliskin bilgilere ulastigini belirten Tarihçi Akademisyen Doç.Dr.Ahmet Saglam, “Gediz-Saruhanlar Köyü ahsap kasikçilikla ugrasan Kütahya’nin tek köyü. Geleneksel olarak el emegi ile gürgen agacindan üretilen kasiklariyla söhret kazanmis bir köyümüz. Özellikle köylünün sinirli olan kuru ve sulu tarim disinda sepetçilik isi ile ugrastiklari kaydi dikkat çekici” diye konustu

Saglam, “Günümüz köy sakinlerinin pek çogunun bilmedigi ileri yaslarda olanlarin nadiren bildigi bu meslek bugün varligini yitirmis görünüyor. Çok eskilerden köylüye para kazandirdigi bu kayitlardan anlasiliyor. Ahsap sepetçiligin ugras olarak yaygin oldugu 1840’li yillarin kayitlarinda sadece bir hane için kasikçilik kaydi bulunuyor. Bu kaydi dikkate aldigimizda bugün sürdürülen kasikçiligi baslatan kisi köy temettüat defteri 9 no’lu hane reisi Molla Mehmet oglu Hasan’in oldugu anlasilmaktadir” ifadelerini kullandi.

Yöre tarihi ile alakali kitap-makale-belgesel türü çalismalari bulunan tarihçinin Gediz-Kayaköy Tarihi adli kitap çalismasi ile Gediz-Yesilova Köyü’nün 19. Yüzyil Sosyo ekonomik tarihini konu alan makale çalismasi geçen yil yayinlandi.
Kaynak: İHA