Pazar Tezgahindaki Ilekler, Vatandaslarin Dikkatini Çekiyor

Aydin’in Efeler ilçesinde kurulan semt pazarinda Raziye-Muharrem Ay çiftinin talep üzerine tezgahina koydugu ileklere bakan bir daha bakiyor. Tezgahlarda çok sik görülmeyen ilekleri gören bazi vatandaslar merakindan tezgaha geliyor, bazi vatandaslar ise her yerde aradiklari ilekleri alarak reçelini yapiyor.

Pazar Tezgahindaki Ilekler, Vatandaslarin Dikkatini Çekiyor


Efeler ilçesinin kirsal Dageymiri Mahallesi’nde yasayan ve 30 yildir kendi ürettikleri ürünleri satarak geçimlerini saglayan Raziye - Muharrem Ay çifti, organik ürünlerinin yani sira ilek satislariyla da vatandaslarin dikkatini çekiyor. Pazar tezgahinda yerini alan ilekler ise kilosu 10 TL’den satisa sunuluyor. Bahçelerinde ürettikleri ürünleri pazara getirdiklerini ifade eden Muharrem Ay; “Tezgahimizdaki bütün ürünler organik. Kendi ürünümüz. Kekik yagi ve suyu yapiyoruz, üzüm sirkesi yapiyoruz. kantaron yagi, kirmizi biber, salça, pul biber hepsini kendimiz yapip burada satiyoruz” dedi.



Dünyanin en kaliteli incirlerinin yetistigi Aydin’da, ilekleme dönemi basladi.

Genellikle ilekler incir agaçlarini sineklendirmek ve kaliteli incir elde etmek için satin alinirken, bazi vatandaslar da ilek reçeli yapmak için tercih ediyor. Gelen talepler dogrultusunda küçük ilekleri satmaya basladigini ifade eden üretici Raziye Ay; “Bu küçük ilekleri genelde reçel yapmak için aliyorlar. Biz normalde bu küçük ilekleri hep ayiklar sebzelerin içine dökerdik. Bir keresinde soran oldu getirdim. O günden sonra talep artmaya basladi.

Ileklerin kaynatip, aci suyunu aldiktan sonra kabugunu soyarak serbet içerisinde bekletiyorlar ve reçele dönüstürüyorlarmis. Biz de talep olunca getirip satmaya basladik. Normalde büyük ilek satislari olur zaten pazarlarda. Çünkü bu ilekler incir agaçlarina asiliyor ve sinek çikariyor. Tabi bunlar biraz daha küçük. O olgunlasiyor ve tepesinden sinek çikariyor ve bunu incir agacina astigin zaman yemisler ballaniyor. Biz de asiyoruz ama suan daha yeni fidanlarin ileklerini de getirip satiyoruz. Ilekleme dönemi asagi kesimlerde basladi.

Bizim Dagemiri Köyü tarafindan yüksek kesimlerde daha baslamadi. Bizim oralarda anca basliyacak” dedi.



Küçük ilekleri bilmeyen bazi vatandaslarin da merak ederek tezgaha geldikleri ifade eden Ay, “Tezgahta zaten küçük ilekleri gören vatandaslar merak edip soruyor, dikkat çekiyor. Alip reçel yapiyorlar. Seveni de çokmus, biz de talebi karsiliyoruz. Bugün sabah da pazara gelmeden isteyenler var diye topladim ve buraya getirdim. Kilosunu da piyasaya uygun sekilde 10 TL’den satiyoruz. Çok sükür islerimiz güzel. Zaten tüm ürünlerimiz organik. Kendi bahçemizde yetistirdigimiz ürünleri satiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA