Laboratuvar Sertifika Programi FOL Ilk Mezunlarini Verdi

Siemens Healthineers Türkiye tarafindan üniversite ögrencilerini laboratuvarlarin gelecegine hazirlamak amaciyla hayata geçirilen Future of Laboratories (FOL) Sertifika Programi, yaklasik 12 haftalik yogun bir egitim sürecinin ardindan sona erdi.

Laboratuvar Sertifika Programi FOL Ilk Mezunlarini Verdi


Siemens Healthineers Türkiye öncülügünde, üniversite ögrencilerine laboratuvarlarin günümüzdeki dar bogazlarini tespit etmelerine ve gelecegin laboratuvarlarini tasarlamalarina imkan sunan Future of Laboratories (FOL) Sertifika Programi’nin finali, 4 Haziran’da yapildi. Acibadem Mehmet Ali Aydinlar Üniversitesi ile Acibadem Labmed is birliginde gerçeklestirilen Future of Laboratories Sertifika Programi yaklasik 12 haftalik yogun egitim sürecinde alaninda uzman isimleri ögrencilerle bulusturdu. Sirketin ITT (Innovation Think Tank) platformu araciligiyla düzenlenen, üniversiteler arasi laboratuvar proje yarismasini içeren sertifika programinin final etkinliginde, 7 proje arasindan ilk 3’e girmeye hak kazanan ekipler açiklandi. Program sonunda Acibadem Mehmet Ali Aydinlar Üniversitesi’nden ACUSEL grubu SSC (Smart Sample Carrier) adini verdikleri akilli numune tasiyicisi projeleriyle birincilik ödülünün sahibi olarak sirkette staj yapma imkanina sahip oldu.

Siemens Healthineers Innovation Think Tank Kurucusu ve Global Baskani Sultan Haider’in de uzaktan baglantiyla katilip yarismaci ögrencilere basarilar diledigi final programinda Acibadem Mehmet Ali Aydinlar Üniversitesi Dekani Prof. Dr. Ata Akin ve Acibadem Labmed CEO’su Prof. Dr. Mustafa Serteser mentor ve jüri olarak yer aldi.

Siemens Healthineers Türkiye, Teknoloji ve Inovasyon Yöneticisi Gürdal Sahin FOL Sertifika Programi hakkinda söyle konustu: “Future of Laboratories Sertifika Programi, inovasyon kültürünü laboratuvar diagnostigi dünyasina yayma ihtiyacindan dogdu. Kendi metotlari kapsaminda oldukça nis olan laboratuvar ortaminda da yikici inovasyonlarin dönüstürücü etkileri olabilecegine inaniyoruz. Sirket olarak inovatif düsünceleri gerçege dönüstüren ITT platformumuz ve Acibadem Mehmet Ali Aydinlar Üniversitesi ile Acibadem Labmed is birliginde hayata geçirdigimiz FOL Sertifika Programinin hem küresel ölçekte gerçeklestirilebilecek hem de Türkiye’de öncülük edebilecek yeni proje konseptlerinin önünü açmaya vesile olacagina inaniyoruz.”

Laboratuvar diagnostigine inovatif bakis açilari

Yapilan açiklamaya göre, is birligine dayali bu organizasyon, Türkiye’nin önde gelen tip fakültelerindeki lisans ögrencilerinden seçilen katilimcilara, laboratuvar diagnostigi alaninda her adimi gözlemleme firsati sunacak sekilde tasarlandi. Bu dogrultuda, günümüzde laboratuvar diagnostigi alaninda yasanan dar bogazlarin tespit edilmesi, sahada yasanan problemlerin gün yüzüne çikartilmasi ve iyilestirmeye açik yönlerin ögrenciler tarafindan bulunarak, çözümler gelistirmeleri; böylece uygulanabilir, ölçülebilir ve sürdürülebilir projeler sunmalari hedeflendi.

Dünyada bir ilki temsil eden program, yalnizca laboratuvarlardaki iyilestirme alanlarina odaklanmakla kalmadi, ayni zamanda üniversite ögrencilerinin inovatif yaklasimlari ile laboratuvar diagnostigi dünyasi arasinda bir köprü kurdu. 12 haftalik programin ilk 2 haftasinda, 2 tam gün süren egitimler düzenlendi.

Bu egitimler, laboratuvarlardaki tüm is akislarinin, süreçlerin, en iyi uygulamalarin ve sorunlu noktalarin tüm yönleriyle aktarilabilmesini saglamak için ‘bilgi paylasimi’ ve ‘deneyim paylasimi’ olarak sunuldu. Canli dersler sirket, üniversite ve laboratuvarlarda çalisan uzmanlar tarafindan canli olarak verildi.



Egitimler, katilimcilara projelerine inovasyon bakis açisiyla yaklasmanin araçlarini sunan Siemens Healthineers Innovation Think Tank (ITT) Metodolojisinin tanitilmasiyla sona erdi. Takip eden 10 haftalik süreçte ise ekipler kendilerine atanan mentorlari ile toplantilar ve hastane ziyaretleri yaparak proje konseptlerini olusturdu.

Laboratuvarlarin gelecegini sekillendirecek en iyi projeler belirlendi

Katilimcilarin proje sunumlarinin ardindan jüri üyelerinin degerlendirmesi sonucunda ilk üçe giren projeler belirlendi. Acibadem Mehmet Ali Aydinlar Üniversitesi’nden ACUSEL grubu, numune transferi ve envanteri süreçlerini hizlandiracak akilli numune tasiyicisi projeleriyle birincilik ödülünün sahibi oldu. Programda birinci seçilen ekip, sirkette yaz staji yapmaya hak kazandi. Bahçesehir Üniversitesi’nden LogicNIC grubu laboratuvar örneklerinin karismasini ve bozulmasini önleyen ve hata oranlarini en aza indirmeyi hedefleyen AILABTURK projeleriyle ikinci olurken; Yeditepe Üniversitesi’nden Asklepios grubu ise numunelerin laboratuvara ulasma süreçlerini hizlandirmayi hedefledikleri Star Of Life projeleriyle üçüncü oldu. Ikinci ve üçüncü gruba teknoloji ödülü verildi.



Final etkinliginde ayrica aralarinda üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri ve devlet kurumlarindan temsilcilerin de bulundugu tüm katilimcilar, programin sonuçlarini bir sonraki seviyeye tasimanin yollarini degerlendirdi.

Future of Laboratories (FOL) Sertifika Programi kapsaminda bir ‘Laboratuvar Diagnostigi Egilimleri’ anketi de gerçeklestirildi.

Program katilimcilarinin yani sira laboratuvar teknisyenlerinin, hekimlerin ve laboratuvar diagnostigi alanindaki paydaslarin gelecege yönelik bakis açilarinin sistematik olarak belirlenmesi amaciyla gerçeklestirilen anketin sonuçlari, ITT’de yayinlanacak.
Kaynak: İHA