Asik Senlik Esenler'de Anildi

Esenler Belediyesi, 19. yüzyil saz sairi Âsik Senlik’in izinden giden Sabri Simsekoglu ve Mikail Azafli’yi “Âsik Senlik’in Izinde” adli programla andi. Programa katilan Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, “Çocuklarimizi Çildir’a götürüp Âsik Senlik’i yerinde anlatacagiz” dedi.



Esenler Belediyesi, “Geleneksel Âsiklar Senligi” kapsaminda “Asik Senlik’in Izinde” adli programa ev sahipligi yapti. Asagicanbaz Köyü, Kayabey Köyü, Yukaricanbaz Köyü Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma dernekleri ile birlikte gerçeklestirilen programa, Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, AK Parti Esenler Ilçe Baskani Umut Özkan, Esenler Ilçe Milli Egitim Müdürü Güven Pehlivan ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri katildi.

Programda Âsik Senlik’in izinden giden âsiklar Sabri Simsekoglu ve Mikail Azafli anilirken dinleyicilere türkü ziyafeti sunuldu. Moderatörlügünü Recep Ergül’ün üstlendigi programa Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ise konusmaci olarak katildi.

Tacettin Pehlivan’in Kur’an-i Kerim tilavetiyle baslayan programda ozanlar Maksut Feryadi, Bayram Denizoglu, Gökmen Dursun ve Ercan Simsekoglu ise âsiklik gelenegini kendilerine has hünerleriyle sergiledi. Programda Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a plaket takdim etti.

"Degerleri neslimizle bulusturmaliyiz"

Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, “Tarih hepimize ya bir hikâye olarak gelir ya bir ufuk olarak gelir. Bazen tarihi hikâye olarak okur, geçmisimizle gurur duyariz. Bazen tarihi hikâye olarak okur ufkumuzu tayin ederiz. Baktiginizda tarih size ayaginizi basmaniz gereken yeri gösterir. Siz tarihinize bakip ayaginizi basmaniz yeri gördügünüzde ufkunuzu da tayin edersiniz. Bizim tarihimizde ayagimizi nereye basmamiz gerektigi çok iyi ifade edilir. Bizim tarihimizi, hikâyemizi bazen tarihçiler kaleme almistir, bazense âsiklar kaleme almistir. Bazen tarihçiler kayitlara girmistir, bazen âsiklar beyitlerine kaydederek ilhamimiza vesile olmustur. Bizler bu degerleri ortaya çikarip bu degerlerimizle övünüp bu degerleri neslimizle bulusturabilirsek ayaklarini nereye basmalari gerektigini ögretmis oluruz. Bu açidan bizlere destek veren dernek baskani kardeslerime çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

"Bu çocuklari Çildir’a götürecegiz"

Göksu, Esenler’de yasayan Çildirli çocuklara bir müjde vererek “Biz Esenler Belediyesi olarak istiyoruz ki Esenler’deki her bir çocuk, her bir kardesimiz kendi topraginin hikâyesini bilsin. Kendi topraginin hikâyesini dinlesin. Çünkü kendi topraginin hikâyesini dinleyen çocuk, hangi rüzgâr çikarsa çiksin istikameti üzerine yürüyen bir nesil olur. Bu bizim görevimiz, bu bizim sorumlulugumuz. Simdi biz bir yandan böyle etkinlikler yaparken simdi yeni bir seye basliyoruz. Esenler’de oturan, Çildir’da dogmus, büyümüs annesi olan ama kendisi Çildir’i görmemis olan çocuklar var. Bu çocuklari Çildir’a götürecegiz. Asik Senlik’i gidip yerinde anlatacagiz” dedi.



"O yüregin sesi sarkilara türkülere efsanelere, atasözlerine yansiyor"

Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Anadolu’nun bir irfan üniversitesi oldugunu söyleyerek “Bizim Anadolu’da okuryazar orani düsüktür ama Anadolu bir irfan üniversitesidir. Âsiklarin sözlerini, masallari, efsaneleri dinliyorlar. Âsik Senlik gibi bir karakter abidesinin siirlerini okuyorlar ve onu modelliyorlar. Içsellestiriyorlar. Âsik Senlik gariban, köyü bir insan. Yigitlik dedigimiz sey boyla, posla, parayla olacak sey degildir. Kalple ilgilidir. O yüregin sesi sarkilara, türkülere, efsanelere, atasözlerine yansiyor. Binlerce yillik gelenek Anadolu’da hala yasatiliyor. Bunun için ozanlara, âsiklara sahip çikmaliyiz. Biz çocuklarimiza modeller sunmaliyiz. Biz türküleri sadece dinlemiyoruz. Türküler karakterimizi onariyor, ruhumuzu tedavi ediyor. Onun için bu irfan üniversitesi bizim en büyük servetimizdir” diye konustu.



Programin moderatörlügünü üstlenen Recep Ergül ise “Asik Senlik’in izinden yürümüs ve iz birakmis olan Sabri Simsekoglu ve Mikail Azafli’nin yasadigi dönemde ne kadar popüler isimler vardi degil mi? Ama hiçbirinin adini hatirlamiyoruz. Mütevazi yasamlarinda tarihe not birakan çok önemli üç sahsiyet için bir aradayiz. Onlarin verdigi degerler etrafinda bulusmak için bir araya geldik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA