Ukrayna'dan Suriye'ye Yaptirim

Suriye’nin Ukrayna’nin dogusundaki Rus yanlisi ayrilikçi Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bagimsizligini tanimasinin ardindan Ukrayna, Suriye’ye karsi ticaret ambargosunun yani sira tüzel ve bireysel kisilere yaptirim uygulanacagini duyurdu.

Ukrayna'dan Suriye'ye Yaptirim
Suriye, Ukrayna’nin dogusundaki Rus yanlisi ayrilikçi Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bagimsizligini taniyan ilk ülke olmasinin ardindan Ukrayna, dün Suriye ile diplomatik iliskilerini kestigini duyurmustu. Ukrayna Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Suriye ile tüm iliskilerin kesildigi resmi olarak duyurularak, “Ukrayna Disisleri Bakanligi, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin Ukrayna’nin Donetsk ve Luhansk bölgelerinde geçici olarak isgal edilen bölgelerin sözde ‘bagimsizligini’ tanima kararini siddetle kiniyor. Bu karari Ukrayna’ya karsi dostça olmayan bir eylem, devletimizin egemenligine ve toprak bütünlügüne yönelik bir ihlal ve Ukrayna hukukunun, BM Sözlesmesinin ve uluslararasi hukukun temel norm ve ilkelerinin agir ihlali olarak görüyoruz. Suriye rejiminin, Kremlin küratörlerinin emriyle Donetsk ve Luhansk’taki Rus isgalci yönetimlerine sahte bir öznellik kazandirmaya çalistigina süphe yok” denildi.

“Diplomatik iliskiler kesildi”

Suriye ile tüm diplomatik iliskilerin kesildigi belirtilen açiklamada, “Bu dostane olmayan adima cevaben Ukrayna, 24 Nisan 1963 tarihinde Viyana’da imzalanan Konsolosluk Iliskileri Hakkinda Viyana Sözlesmesi’nin 2. maddesi uyarinca, konsolosluk iliskileri kesilmeksizin Suriye ile diplomatik iliskilerini kestigini ilan eder” ifadeleri kullanildi.

Açiklamada ayrica, Suriye’ye karsi ticaret ambargosunun yani sira tüzel ve bireysel kisilere de yaptirimlarin uygulanacagi aktarildi. Disisleri Bakani Dmitriy Kuleba’nin da Suriye ile ilgili ifadelerine yer verilen açiklamada, “Durusumuz net. Ukrayna’nin egemenligini ve toprak bütünlügünü baltalamaya yönelik her türlü girisime mümkün oldugunca sert yanit veriyoruz ve diplomatik cephe de dahil olmak üzere mevcut tüm yollarla ulusal çikarlari koruyoruz” denildi.

Esad’in, Suriye halkina karsi suç isledigine vurgu yapildi

Besar Esad’in, Suriye halkina karsi suç isledigine vurgu yapilan açiklamada, “Ukrayna tarafi, Besar Esad rejiminin Suriye halkina karsi isledigi suçlarla baglantili olarak 2016 yilinda Ukrayna’nin Sam Büyükelçiligini kapatmis ve 2018’de Ukrayna’daki Suriye Büyükelçiligi’nin kapatilmasi emrini vermisti. Suriye’deki Ukraynalilarin islemleri, Lübnan’daki Ukrayna Büyükelçiligi tarafindan yürütülüyor” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA