Türkiye'nin Denizcilikte Hedefi 100 Milyar Dolar

Piri Reis Denizcilik Vakfi Baskani ve is adami Vehbi Koç, Türkiye’nin deniz ticareti hedefleriyle alakali açiklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Denizcilikte Hedefi 100 Milyar Dolar
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami dolayisiyla açiklama yapan Piri Reis Denizcilik Vakfi Baskani Vehbi Koç, Kabotaj Bayramini kutlayarak Türkiye’nin 2053 yilina kadar deniz ticaretini 100 Milyar tonluk tasima kapasitesine çikartarak dünyadaki denizcilik faaliyetlerinde ilk 10’a yerlesecegini belirtti.

Türkiye’nin bugünkü deniz ticaretindeki yillik mevcut kapasitesinin 32 milyon ton tasima kapasitesi oldugunu ifade eden Vehbi Koç "Türkiye’nin deniz ticaretinde yillik mevcut kapasitesi bugün 32 milyon ton. Ülkedeki gelismeler siyasi istikrar normal sartlar altinda bu sekilde yeni yatirimlarla birlikte devam ederse 2053 yilina kadar 100 milyon ton tasima kapasitene, 400 milyon ton olan limanlarimizdaki yükleme bosatma kapasitesi ise 2 milyar tona ulasacaktir. Böylelikle bugün 30 milyar dolarlik deniz ticaretinden elde edilen gelirimiz insallah 100 milyar dolarlik seviyelere gelecek" ifadelerini kullandi.

Yat baglamada hedef 50 bin adet

Deniz ticaretinin yani sira deniz yasam kültürünün de gelistirilmesi gerektigini vurgulayan Vehbi Koç "Türkiye Cumhuriyeti devleti sahillerde yapmis oldugu yatirimlarla yeni cekek ve yat baglama yerleri olusturarak vatandaslarimizi ayni zamanda deniz yasamiyla da bulusturmustur. Denizci bir millet olan Türkler denizle olan bagini her geçen gün arttirmaktadir. Bugüne kadar yapilan tüm yatirimlarla birlikte baglama kapasitesi 20.000 olan ülkemiz yatirimlarin devam etmesi ile birlikte 2053 yilinda yaklasik 50 bin yat baglama kapasitesine erisecektir" dedi.

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde denizcilik alaninda büyük bir ivme yakalayacaginin altini çizen Vehbi Koç "Türkiye, denizcilik faaliyetlerinde 2053’te tam anlamiyla denizci millet ve denizci ülke olacaktir. Su an ülkemizin denizcilik sektöründe 30 bin kisi istihdam edilmektedir. Yapilan yatirimlar ve devam eden gelismelerle istihdam edilen kisi sayisi da 100 binlere ulasarak dünyanin 10 büyük denizci ülkesinden biri olacagiz" diye konustu.

Kaynak: İHA