Özbek Ögrenciler Bursa'da Bulustu

Türkiye’de çesitli illerde üniversite okuyan 60 Özbek ögrenci ’Kültür Baskenti’ programi çerçevesinde Bursa-Keles Kocayayla Piknik Alani’nda bir araya geldi.

Özbek Ögrenciler Bursa'da Bulustu
Türk Dünyasi 2022 Kültür Baskenti organizasyonlari çerçevesinde Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi, Bursa Büyüksehir Belediyesi ve Özbekistan Fahri Konsoloslugu is birliginde Türkiye’nin çesitli illerinde okuyan 60 üniversite ögrencisi Bursa’da 2 gün süreyle misafir edildi.

Hafta içi Bursa’ya gelen Özbek gençler ilk olarak kentin tarihi ve turistik alanlarini gezdiler. Aksam saatlerinde ise Kesel Kocayayla’da kamp atesi çevresinde bir araya gelerek unutulmaz anlara imza attilar.

Keles Kocayayla Piknik Alanin’nda TDYTB ‘nin ev sahipliginde gerçeklesen etkinlige AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ahmet Yildiz, Keles Belediye Baskani Mehmet Keskin, Susurluk Kaymakami Muammer Köken, Özbekistan Bursa Fahri Konsolosu Ali Baklan, Özbekistan Istanbul Baskonsoloslugu Katib iSerzod Abdunazarov ile bölge sakinleri katildi.

TDYTB Baskani Irfan Tatlioglu etkinlik açilisinda Özbek gençlerine “Ata yurdundan ana yurdumuza gelip bizlerle oldugunuz için tesekkür ederim. Her birinizin gözlerinden öpüyorum.”diyerek basladigi konusmasini” Sizler gelecekte Türk dünyasinin yöneticileri olacaksiniz. Sizlerden istegimiz köklerinizi unutmamaniz ve bizim kurmak istedigimiz büyük Türk dünyasini gerçekten hayata geçirmeniz. Türk devletlerini, topluluklarini birlestirip büyük bir güç olusturmaniz .Bu gönül köprüsünü hiç bir zaman unutmayin" diye tamamladi.

“Özbekistan’da Türkçe kurslari açiyoruz”

Özbekistan’daki gençleri Türkiye ile bulusturmak için bu programi düzenlediklerini belirten Özbekistan Bursa Fahri Konsolosu Ali Baklan da yaptigi konusmada; "Bizim gayemiz kaynasmasi saglamak. Türk dilinin de o ülkelerde yayginlasmasini saglamak. Özbekistan’daki gençlere Türkçe konusulmasi isin dersler verilecek. Kapimiz her zaman Özbek kardeslerimize açiktir" dedi.

Programa katilan Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani Osman Mesten de gençlere “Özbekçe” konusarak sürpriz yapti. Mesten Özbekçe ”Özbek dili Türk Dili, farkli bir dil degil. Özbekistan Türk dünyasinin tam kalbinde yer aliyor. Özbekistan - Türk Dostluk Grubu Baskani olarak oraya çok kez gidip geldim. Sizleri tanidikça gördüm ki çok büyük derya deniz. Türkler tekrar tarih sahnesine çikiyor ve bunun merkezi Özbekistan topraklaridir" diye konustu.

Programa katilanlarin selamlama konusmalarinin ardindan, Özbek gençler ile yörenin gençleri iki ülkenin bayraklari esliginde kortej yürüyüsü yaptilar. Gecenin etkinlikleri Keles Sorgun Köy’ünün halk oyunu ekiplerinin oyunlari,Özbek Pilavi yemegi ve kamp atesi esliginde müzik dinletileri ile devam etti.
Kaynak: İHA