Güncel Tehlike Açiklamasi Miyopi

Göz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Selçuk Sizmaz, pandemi nedeniyle sokaga çikmasi kisitlanan okul çagi çocuklarinda miyopi rahatsizliginin hizli ilerledigini söyledi. Prof. Dr. Sizmaz bununla birlikte ekran bagimliliginin, yakin çalisma ve gece aydinlikta uyuma gibi etkenlerin de miyopinin ilerlemesini hizlandirdigini ifade etti.

Güncel Tehlike Açiklamasi Miyopi
Prof. Dr. Selçuk Sizmaz, 2050 yilinda dünyada miyopi yani uzagi görememe sikliginin yüzde 50 olmasi yani iki kisiden birinin miyop olacagi öngörüsünden bahsederek önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Sizmaz, özellikle genç nüfusta miyopi görülme sikliginin daha yüksek olacagini belirterek, “Yakin zamana kadar 18-21 yaslarinda miyopi ilerlemesinin durdugu kabul edilmekteydi. Bugün ise, ilerleme devam ettigi gibi, ilerleme hizi da önceki yillara göre artmistir” dedi.

Prof. Dr. Sizmaz, miyop gözün normalden büyük göz olduguna ve büyük sorunlari olduguna dikkat çekerek “Yüksek miyopiyle kastimiz -6,0 D üzeri degerlerde miyopidir. Bu düzeyde miyopiyi ‘patolojik miyopi’ olarak adlandirmaktayiz ki, bu durumda gözün yapisinda degisiklikler meydana gelmesi söz konusudur. Göz duvarinin yapisini olusturan kolajen lifler uzar ve gerilir, buna karsin duvarin iç yüzünü döseyen agsi tabaka (retina - sinir tabakasi) bu degisime ayak uyduramaz ve kalici görme kaybina yol açan durumlar meydana gelir” diye konustu.

Miyop gözlerin ayrica göz tansiyonu yönünden risk tasidigini ifade eden Prof. Dr. Sizmaz, patolojik miyopide kirma kusurunun gözlük veya baska bir yöntemle düzeltilse bile görme keskinliginin düsük kalabilecegini söyledi.



Ekran bagimliligi da miyopiyi artiriyor

Miyopinin çevresel etmenlere bagli olarak ilerlemesine deginen Prof. Dr. Sizmaz, “Bu konuda pek çok etmen ve mekanizma suçlanmissa da halihazirda en önemli sebep olarak günes isigina yetersiz maruziyet karsimiza çikmaktadir. Özellikle geçtigimiz 2 yilda Covid-19 pandemisi ile iliskili olarak sokaga çikmasi kisitlanmis olan okul çagi çocuklarinda günlük pratigimizde ciddi sekilde ilerleyen miyopi olgulari ile karsilasiyoruz” dedi.

Prof. Dr. Sizmaz, bununla birlikte gelisme çagindaki çocuklarin ekran bagimliligina maruz kaldigina dikkat çekerek bunun da miyopi ilerlemesine yol açan önemli etmenlerden birisi oldugunu vurguladi. Prof. Dr. Sizmaz, miyopi ilerlemesine yol açan diger sebepleri ise söyle siraladi:

“Özellikle uzun süreler ve ekrana çok yakin çalisma, gece aydinlikta uyuma, yetersiz tashih olarak isimlendirilen ve eskiden çok yaygin oldugu sekliyle, gerekenden düsük dereceli gözlük kullanma”

Durdurmada kullanilabilecek yöntemler

Prof. Dr. Sizmaz, meydana gelis mekanizmasi açisindan en fazla paya sahip oldugu için, günese maruz kalma süresinin artmasinin miyopi ilerlemesini yavaslattigini belirterek, “Bu konuda yapilan çalismalarla, gelisme çagindaki çocuklarin günde 80 dakika disarida zaman geçirmesinin miyopi ilerlemesi yönünden koruyucu olacagi vurgulanmaktadir” dedi.

Miyopinin temel tedavisinde “özel gözlükler, bu amaçla üretilmis kontakt lensler ve farmakolojik tedavilerin uygulanabilecegini dile getiren Prof. Dr. Sizmaz, “Bu yöntemlerin etkinlikleri çalismalar ile gösterilmis olsa da ne yazik ki henüz ilgili otoriteler tarafindan onay görmüs bir seçenek bulunmamaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA