Datça Çesmeköy Camii TBMM'ye Tasindi

AK Parti Mugla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, gündem disi söz aldigi TBMM’de Datça’da restorasyonu yapilan Çesmeköy Camii hakkinda konustu.

Datça Çesmeköy Camii TBMM'ye Tasindi
Milletvekili Gökcan; “Mugla kamuoyunu yakindan ilgilendiren ve ulusal basinda da tartisilan, Datça ilçemizdeki 700 yillik tarihi Çesmeköy Camii, Restorasyon adi altinda maalesef adeta yikilip yeniden yapilmistir. CHP’li Mugla Büyüksehir Belediyesi, tarihsel mirasimiza, kültürümüze ve emanete ihanet etmistir. Onayli restorasyon projesine uymamis, bambaska bir yapi yapmislardir.

Restorasyon, isin ehli insanlarca ve bu bilince sahip kurumlarca yapilmasi gereken bir çalismadir. Bu yüzdendir ki restorasyon yapilirken çok dikkat edilmeli ve aslina sadik kalinmalidir. Yüzlerce hatta binlerce yil ayakta kalmayi basarabilmis tarihi eserler, restorasyon adi altinda adeta kilik degistirebiliyor” dedi.

700 yillik Çesmeköy Camiinde yapilan restorasyon çalismasinin kötü bir örnek oldugunu ileri süren Milletvekili Gökcan, “Camimizin tarihi duvarlarinin sivanarak beyaza boyandigini görüyoruz. Restorasyon ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanligimiz ile görüstük. Bakanlik konu ile ilgili bir çalisma yapti ve rapor hazirladi. Bakanlik raporuna göre; Datça Ilçesi, Cumali Mahallemizde, korunmasi gerekli tasinmaz kültür varligi olarak tescilli mezarlik ve cami bulunmaktadir.

Mülkiyeti Mugla Büyüksehir Belediyesine ait oldugu için restorasyonu da Belediye tarafindan yapilmaktadir. Caminin onarimina iliskin restorasyon projeleri Mugla Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nca uygun bulunmustur. Ancak, Camide onayli restorasyon tadilat projesine uygun çalisma yapmamis, projeden farkli olarak; “Alaturka kiremit parçasi baskili siva kalintilari korunarak tamamlanacaktir’ taahhüdüne uyulmadigi, Caminin çatisinda kiris sayilarinin fazla olarak yapildigi, Caminin ön cephesindeki kemerlerin biçimlerinin farkli olarak uygulandigi, kadinlar mahfilinde onayli projesinden farkli imalatlarin yapildigi, onayli projesinde bulunmasina ragmen sadirvan ve avlu kapisinin yerinde yapilmadigi tespit edilmistir. Özelikle cephe uygulamasinin projesinden oldukça farkli oldugu hem görsellerde hem de yapilan incelemelerde mevcuttur. Yapilan onayli restorasyon projesinden farkli uygulamalar Mugla Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulunun yapacagi ilk toplanti gündeminde degerlendirilecektir” Görüldügü gibi tamamen keyfi ve sorumsuzca yapilan bir restorasyon ile karsi karsiyayiz. Biz yapilan bu yanlis isin de sonuna kadar takipçisi olacagiz. Tarihi eserlerimize, camilerimize de biz sahip çikacagiz” dedi.

Kaynak: İHA