Bakan Soylu, Bartin'daki Sel Bölgesinde

Bartin’daki sel felaketini yerinde inceleyen Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "960’in üzerinde is makinesi, yaklasik 5 binin üzerinde personel Bati Karadeniz’deki sel afetinde bir çalisma ortaya koyuyor. Vatandasimizla bu sel afetinin olusturdugu süreç ortadan kalkana kadar beraber olacagiz" dedi.

Bakan Soylu, Bartin'daki Sel Bölgesinde


Içisleri Bakani Süleyman Soylu; Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimati sonrasi Bartin’a hareket etti. Uçakla Zonguldak Havalimani’na inen Bakan Soylu, karayoluyla geçtigi Bartin’daki sel felaketini yerinde inceledi. Içisleri Bakan Yardimcisi Ismail Çatakli’dan brifing alan Bakan Soylu, Kemerköprü mevkiindeki su taskinlarini inceleyip gazetecilere açiklamalarda bulundu.

Soylu, Bartin’in yani sira Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Düzce’de de yagislarin etkili oldugunu hatirlatarak "Öncelikle ben de geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Bati Karadeniz’in Kastamonu, Bartin, Zonguldak, Sinop ve Karabük kismen, biraz Düzce’de de var. Bu illerimizde su anda dünden itibaren uyarisi yapilan bugün sabahtan itibaren siddetli sekilde baslayan 24 saatte metrekareye 150 kg ve üzeri düsen, kimi yere 6 saatte 70-75 kg düsen bir yagisla karsi karsiyayiz. Bu risk olusturabilecek, taskin olusturabilecek yagistir. Kastamonu’da ögleden sonra hava biraz düzeldi. Hatta günes açti. Yan derelerden bir baskin sorumu söz konusu olmus durumda. Tahliye ediyorlar, belki de etmislerdir. Bartin’da burada biraz önce gittigimiz alanda da meydanda da derelerin suyun yükselesi nedeniyle bir alan kaplamasi ve taskin yapmasi söz konusu. Alan olarak çok fazla binayi, is yerini burada gördügümüz yerlesim yerini tehdit eder nitelikte degil. Ama 100’ün üzerinde bodrum depo, bundan biraz daha az olan is yeri ve zamaninda hem kamu kurum ve kuruluslarin, belediyemiz ve valiligimiz nezaretinde tedbirlerini aldilar" dedi.



"BIZI ÜZECEK BIR CAN KAYBIYLA KARSI KARSIYA KALMADIK"

Yasanan felaketlerde herhangi bir can kaybi yasanmadigini anlatan Bakan Süleyman Soylu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Allah’a hamdolsun. Bizi üzecek bir can kaybiyla karsi karsiya kalmadik. Su da var. Gerek dükkan tedbirleri gerekse diger tedbirlerde tüm uyarilarla beraber alinmis oldu. Yine de uyarilara uymayan birkaç yerde bir kazayla karsilasmadik desem yanlis olur. Bununla da karsilastik. Bazen sürücüler bilmeden girebiliyor ama su ana kadar gerekli müdahaleler yapildi. Burada da özellikle bir baraj su anda su tutma mesafesi var. 20 milyon metreküp bir su tutma mesafesi var. Bir barajdan su hafif su saliniyor. Ama yagmurun sabaha kadar yagmayacagini degerlendiriyoruz. Yagmur sabaha kadar yagmadigi takdirde suyun biraz çekilecegini degerlendiriyoruz. Bütün degerlendirmede risk olan yerler var mi? Var. Biraz sonra Kozcagiz’a gidecegiz. Oradaki durumu tespit edecegiz. Alinabilecek tedbirler var mi, bunlari da almaya çalisacagiz. Sunu ifade etmem gerekir. Özellikle geçen yil Agustos ayi yagmurlarindan sonra gerek derelerin temizligi, gerek özellikle buradaki en büyük risklerden birisi de bu suyla beraber gelen rusubatin tikamalarin olusturmasi, tikamalarin olusturdugu taskinlarla da önü alinamayacak bir suyla karsi karsiya kalinmasiydi. Geçen yildan itibaren bütün kurum ve kuruluslar çok ciddi bir sekilde bu tedbirlerini aldilar. Hem menfezleri temizlediler. Hem rusubatlar ciddi bir sekilde temizlenmis oldu. Hem de buradaki en önemli risklerden birisi de orman depolarindaki agaçlardir. Onlar da ilgili yerlere kaldirilarak onun da olusturabilecegi yeni bir sel taskinina veya tikamalar teskil etmedi. Bu çok kisa bir süreç içerisinde yogun yagan yagmurun dereyi yükseltmesinden kaynaklanan bir sonuçla karsi karsiyayiz. Sunu ifade etmek isteriz. Cumhurbaskanimiz bes bakan arkadasimizi görevlendirdi. Bu vilayetlerde arkadaslarimiz bu illerdeler. AFAD, Karayollari, belediyelerimiz, özel idareler, valilerimizin nezaretinde, Grup Baskan vekilimiz burada, tüm arkadaslarimizla Il Genel Meclisi Baskanlarimizla herkes topyekûn elinden gelen gayreti ortaya koyarak zararin en az olabilmesini, suyun en az zarar verebilmesini, taskinin en az zarar vermesini temin etmek için ciddi bir çalisma ortaya koyuyoruz. Koymaya devam edecegiz. Biz bu mesele buradan kalkana kadar da Cumhurbaskanimizin ortaya koydugu iradeyle beraber buradayiz. Ikincisi can gitmesin, digerini telafi ederiz. Devlet bu konuda hükumetimiz bu konuda kararlidir. Elinden gelen bütün destegi ortaya koyma noktasindaki iradesini bugüne kadar sergilemistir. Bugünden sonra da sergileyecektir. Yine özellikle isyerleri, evler olsun. Evi su basan vatandaslarimiz olsun bir endise içerisinde olmasinlar. Buradaki bu karsi karsiya kalinan zararlarin telafi edilmesi hususundaki adimlarimizi atacagiz."

"BARAJLAR VE DERE ISLAHLARI YAPILMAMIS OLSAYDI ALLAH KORUSUN BÜYÜK BIR FELAKETLE KARSI KARSIYA KALINIR IDI"

Alinan tedbirlere dikkat çeken Bakan Süleyman Soylu, bu tedbirlere vatandaslarin da harfiyen uymaya çalistiginin altini çizdi. Bati Karadeniz bölgesinde 960’in üzerinde is makinesi 5 binin üzerinde personelin bir çalisma ortaya koydugunu vurgulayan Bakan Soylu, sözlerine söyle devam etti:

"Yine burada özellikle bugüne kadar sunun altini çizmek gerekir. Geçen Agustos ayinda yine bu ölçekteki yagmurlarda eger Bartin barajlar yapilmamis olsaydi, dere islahlari yapilmamis olsaydi, bu tedbirler alinmamis olsaydi, Allah korusun büyük bir felaketle karsi karsiya kalinir idi. Bu barajlarin yapilmasi ve olmasi ebetteki hem suyu tutmasini hem yogun yagisin kontrol edilmesini ayni zamanda da orada tutulmasi temin etmektedir. Gelen yagisin hizini yavaslatmakta bir yerde depolamakta ve ondan sonra da sehrin bir felaketle karsi karsiya kalmasini engellemektedir. Onun için zamaninda alinan tedbirler bize bunu göstermektedir. Diger tarafta da aldigimiz gerek Sinop’ta, Ayancik’ta, Kastamonu’da yine buralarda, Zafer Mahallesi’nde o yagistan alinan tedbirler bir vesile o gün karsi karsiya kaldigimiz durumla karsi karsiya kalmadigimizi göstermektedir. Sunu vatandaslarimizin bilmesini isteriz. Biz bu yagislar olmadan da tedbirlerimizi aliyoruz. Bu yagislarda açik gördügümüz veya riskli gördügümüz, yagislarin bir vesile ile etkiledigi alanlarda olusturdugu zararlarin nereden geldigini tespit ettigimiz yerlerle ilgili de tedbir aliyoruz. Geçmiste aldigimiz tedbir aliyoruz. Geçmiste aldigimiz tedbirler var, sürekli aldigimiz tedbirler var. Bir de arizayi görüp nerede bir açik varsa orada aldigimiz tedbirler de var. Bunlarda bugün bir vesile ile geçen Agustos’tan itibaren aldigimiz tedbirlerin de sonucunu bazi yerlerde görüyoruz. Ama burada sunun altini çizmek lazim. Bir vatandaslarimiza tesekkür ediyoruz. Tüm uyarilara harfiyen uymaya çalistilar. Ikincisi tüm kamu kurum ve kuruluslarimiz karsi karsiya kalinacak tahribatin azaltilmasi için çok ciddi bir çalisma, tüm is makineleri ile birlikte çalisma ortaya koydular. En son ki rakam 960’in üzerindeydi. Is makinesi çalisiyor. Yaklasik 5 binin üzerinde de personel Bati Karadeniz’deki sel afetinde bir çalisma ortaya koyuyor. Vatandasimizla bu sel afetinin olusturdugu süreç ortadan kalkana kadar beraber olacagimizi bir kez daha söylüyorum. Zararlari konusunda karsi karsiya kalinan maliyetler konusunda devlet bugüne kadar elini nasil tasin altina soktuysa bugünden sonra da ayni sekilde Cumhurbaskanimizin riyasetinde elini tasin altina sokup bu magduriyeti çünkü tarim zararlari da var. Su anda onlari tespit edebilmemiz mümkün degil ama yarindan itibaren arkadaslarimiz bütün hasar tespitlerine baslayacaklar. Bizler de buralardayiz. Vatandasimizin emrine amadeyiz. Allah beterinden korusun. Bizim burada karsi karsiya kaldigimiz bu olaylarda yapmis oldugumuz el birligiyle hep birlikte bunun da üstesinden gelecegimize inaniyoruz. Tekrar Allah beterinden korusun."

Bir gazetecinin dogal afet sonrasi verilebilecek tesviklere iliskin sorusuna ise yanit veren Bakan Soylu, "Bir vatandaslarimizin sirtina bir maliyet yüklemeyiz" dedi.

Günün isimasiyla hasarin yayginliginin görülebilecegini belirten Soylu, "Bunu görebilmek için yarini görmek lazim. Hep beraber. Geçen dönemki hasarin yayginligiyla bu dönemki hasarin yayginligini hep beraber görebilmek lazim. Geçen sefer hakikaten hem Bartin’i da etkileyen çünkü dönem dönem sadece bir alani degil birçok alani etkileyebilen bir sel afetiyle karsi karsiya idik. Simdi durum nedir? Gün isisin. Bu suyun yükselmesi zannediyorum 18’den sonra oldu. Nereye kadar gidecek? Ne zaman çekilecek? Biz vatandasimizin sirtina bir maliyet yüklemeyiz. Ondan hiç kimsenin endisesi olmasin" dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu’ya AK Parti Grup Baskanvekili ve Bartin Milletvekili Yilmaz Tunç, Bartin Valisi Nurtaç Arslan ve Belediye Baskani Cemal Akin da eslik etti. Bakan Soylu’nun Bartin’daki incelemeleri sürüyor.

(Yasin Erdem - Ridvan Bostanci - Bülent Bostanci - IHA)
Kaynak: İHA