Türkiye'nin Yeni Yol Haritasi Belirlendi

Türkiye, 2022 yilinda gerek çevreden enerjiye, gerek sanayiden tarima, gerekse sehirlesmeden ulasima kadar birçok alanda yürütülen projelerle iklim degisikligi ile mücadelede her geçen gün elini daha da güçlendiriyor. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan geride biraktigimiz Subat ayinda Türkiye’nin ilk Iklim Surasi gerçeklestirilmis ve 7 farkli alanda yeni yol haritasi belirlenmisti. Sura’da alinan 217 yeni karar, iklim degisikligiyle mücadelede kritik önem tasiyor.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan iklim degisikligiyle mücadelede kritik adimlardan biri olan Türkiye’nin ilk Iklim Surasi, 21-25 Subat’ta, iklim degisikliginden en çok etkilenen illerden Konya’da düzenlenmisti. Bu çerçevede Sura’da 7 farkli alanda, Türkiye’nin yeni yol haritasi belirlendi.

Iklim Surasi’nda 217 yeni karar alindi

Iklim Surasi’nda, 3 ay süren yogun çalismalar sonucu iklim degisikligiyle mücadelede 2053 net sifir emisyon ve yesil kalkinma hedefleri dogrultusunda 217 yeni karar alindi. Iklim Uyumlu Sehirler, Iklim Dostu Tarim, Kuraklik Eylem Plani, Çevreci ve Temiz Ulasim Agi, Yesil Enerji, Yesil Ekonomi ve Iklim Egitimi, alinan kararlarin önemli basliklari.

Bu 217 kararin 76’sini ulastirma, sanayi, tarim, yutak alanlar, atiklarin azaltilmasi, 34’ünü bilim ve teknoloji; 21’ini yesil finansman ve karbon fiyatlama, 20’sini iklim degisikligine uyum, 24’ünü yerel yönetimler; 42’sini de saglik, egitim, adil geçis, iklim adaleti ve iklim göçü olusturuyor.

Alinan 217 önemli kararin tamami Iklim Surasi’nin resmi internet sitesinde https://iklimsurasi.gov.tr/sayfa/sonuc-bildirgesi linki ile yayimlandi.

Alinan bu kararlar, Türkiye’nin iklim degisikligi konusundaki taahhütlerini hukuki zeminde güçlendirecek “Iklim Kanunu”nun hazirlanmasinda da önemli bir referans kaynagi olma özelligi tasiyor.

2021 yili Eylül ayinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, BM Genel Kurulu’nda Türkiye’nin, Paris Iklim Anlasmasi’na taraf olacagini ve iklim kriziyle mücadeledeki kararliligini bütün dünyayla paylasmis, akabinde 2053 net sifir emisyon ile yesil kalkinma hedefini açiklamisti. Türkiye, Paris Iklim Anlasmasi’na TBMM’de yapilan oylama sonucu resmi olarak taraf oldu ve gerek Cumhurbaskani Erdogan’in yaptigi açiklamalar, gerekse iklim degisikligiyle mücadelede atilan kritik adimlar, köklü yapisal reformlari da beraberinde getirdi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’ndan iklim degisikligiyle mücadelede yüzlerce proje

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, atik yönetiminden atik su aritmaya, hava kalitesinin iyilestirilmesinden denizlerin, akarsularin korunmasina; yesil alanlarin artirilmasindan bisiklet yollarinin, yesil yürüyüs yollarinin yapilmasina kadar yüzlerce proje yürütüyor. Iklim degisikligiyle mücadelede çevrenin korunmasi için en önemli adimlardan biri de atiklarin geri dönüsümü. Cumhurbaskani Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayesinde baslatilan "Sifir Atik Projesi" çerçevesinde, 2017’de yüzde 13 olan geri kazanim orani 2020 yilinda yüzde 22,4, 2021 yilinda ise yüzde 25’e yükseldi. 2023 yili hedefi ise yüzde 35 olarak belirlendi.
Kaynak: İHA