Samsun'da Kanola Ekimi Yayginlastirilacak

Tarim ve Orman Bakanligi destegiyle kanola üretiminin yayginlastirilmasi çalismalari baslatildi. Bun iliskin Üretim Genel Müdürlügünce 19 Mayis, Atakum, Lâdik, Kavak, Havza, Bafra ve Vezirköprü olmak üzere toplam 7 ilçede 6 bin da alanda projelendirme yapildi.

Samsun'da Kanola Ekimi Yayginlastirilacak
2021 yilinda Türkiye’de 376 bin 17 da alanda ve en fazla Tekirdag, Edirne ve Konya illerinde kanola üretimi yapilirken ayni yil Samsun’da ise toplamda 125 da alanda 350 kg/da verimle kanola üretildi. Tarim ve Orman Bakanligi’nin destegi ile kanolanin bilinirliginin ve üretiminin yayginlastirilmasi çalismalari baslatildi. Konu ile ilgili olarak Bitkisel Üretim Genel Müdürlügünce 19 Mayis, Atakum, Lâdik, Kavak, Havza, Bafra ve Vezirköprü olmak üzere toplam 7 ilçede 6 bin da alanda TAKEP talimati çerçevesinde projelendirme yapildi.

Konu ile ilgili bir açiklama yapan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Kislik ve yazlik olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip yag bitkisi olan kanola, Samsun ilimizde kislik olarak, kislik hububatta münavebe bitkisi olarak degerlendirilmektedir. Kanola, tanelerinde bulunan yüzde 38-50 yag ve yüzde 16-24 protein ile önemli bir yag bitkisidir. Bitkisel yag kaynagi olarak yagli tohumlu bitkiler olan ayçiçegi, soya, pamuk ve yer fistigi arasinda üretim açisindan üçüncü sirayi almaktadir. Dünyada yillik üretimi 22 milyon ton civarindadir. Ülkemizde ise Balkanlardan gelen yurttaslarimiz araciligi ile Kolza adi ile 1960’li yillarinda getirilmis ve Trakya’da ekim alani bulmustur. Rapiska, Rapitsa, Kolza gibi isimlerle de bilinir. Ancak Kolza ürününün yaginda insan sagligina zararli erüsik asit, küspesinde de hayvan sagligina zararli glukosinolat bulunmasi nedeniyle 1979 yilinda ekimi yasaklanmistir. Eskiden kolza olarak isimlendirilen çesitlerdeki yüzde 45-50 oranindaki Erüsik Asit içeriginin, zaman içinde islah çalismalari ile yüzde 0 düzeyine düsürülmesi kolzanin bitkisel yag ihtiyaci için yeniden üretime alinmasini saglamistir. Türkiye’de bitkisel yag açigini kapatmak amaciyla kanola tariminin yayginlasmasi için çalismalar sürmektedir” dedi.



“6 bin dekar alanda üretim hedefliyoruz”

Bakanlik destegiyle Samsun’da kanola üretimini yayginlastiracaklarini belirten Ibrahim Saglam, “Ilimiz, tarimsal potansiyeli yüksek olan ve geçmiste kanola tarimi yapilan iller arasindadir. Özellikle bugday tarimi yapilan ve sulama imkâni kisitli olan köy ve mahallelerimizde bugdaya münavebe bitkisi olarak kanola üretimi ile yagli tohum açigimizi kapatmayi planlamaktayiz. Dünyanin son yillarda geçirdigi süreç, tarimin ve tarimsal üretimin ne kadar önemli oldugunu bize göstermistir. Kanola üretiminde Samsun üreticisi basarili olacaktir. Ortalama verimimiz ülke ortalamasinin altina düsmeden 6 bin dekarlik bir alanda üretimi hedeflemekteyiz. Bize bu konuda destek veren Bakanligimiz Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü ve Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ne tesekkür ediyorum“ diye konustu.

Kaynak: İHA